30 July 2010

Тракийска Казанлъшка гробница

5 юни 2010 - седмицата на розата в Казанлък. Една от най-посещаваните атракции на града - Казанлъшката гробница. Открита случайно в началото на миналия век. За съжаление оригиналната гробница не е отворена за посещения от обикновения посетител.
За радост е изградена точно копие в съседство, в което може да се видят изображения по стените, история на откриването и елементи от оригинлната гробница.
Стълбите по които се стига до гробницата

Казанлъшката гробница
Тракийската гробница в Казанлък е зидана кръглокуполна гробница, която се намира в Казанлък и е част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство Севтополис. Датирана е в края на IV в. пр. Хр. - началото на III в. пр. Хр. и от 1979 е в списъка на ЮНЕСКО на Световното културно и природно наследство.
За погребалните традиции на траките Херодот пише:
"Богатите се погребват така: Трупа държат изложен три дни наред; Колят жертвени животни и се угощават като по-напред оплакват умрелия, след това го погребват като го изгарят или заравят в земята. После издигат могила и устройват състезателни игри."
Това е елемент от турско време, заради което започват разкопките, тъй като само това се е виждало. Останалото е било под насип от земя.
Гробницата е на тракийския владетел Ройгос. Открита е случайно на 19 април 1944 година под могилен насип от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Могилата имала вид на естествен завършек на иначе природно хълмистото възвишение. Тя била висока 7 m, с диаметър на основата 40 m. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог и той потвърдил предположенията им. Така бил открит забележителен паметник от ранноеленистическата епоха у нас, който сега е сред Стоте национални туристически обекта.
Входа на дубликата на гробницата

Изображения в самата гробница
На излзиане снимам за последно оргиналната гробница
източник на текста Уикипедия

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...