28 December 2010

Църквата "Света Богородица Петричка" в Асеновата крепост

Посещението ни вътре в църквата в Асеновата крепост. След изкачването на многото стъпала, влизаме вътре в храма.
"Църквата е построена върху скалната площадка в подножието на "Феодалния замък". Непристъпна от север, запад и изток, тя е замислена и осъществена като самостоятелен укрепен комплекс. Тя е двуетажна, еднокорабна, едноабсидна, с притвор и наос, кръстокуполна с тъй наречен "стегнат кръст". Долният етаж е замислен вероятно за крипта, но никога не е използвана за тази цел. Осветява се от три малки прозорчета.
Над него е изграден здрав тухлен свод, който служи за под на втория етаж, или същинската църква. В средата над наоса се издига купол поставен върху дванадесетстенен барабан, а над кръстатия свод на притаора стои четвъртита кула звънарна - наблюдателница - нов непознат до тогава строителен елемент в източно-православната църковна архитектура, заимстван най-вероятно от западноевропейската готика. Наличието на тази кула, както и на някои други преки и косвени сведенеия дават основание строежа на църквата да бъде отнесен към първата половина на XIII век."
Това може да прочете влизайки в църквата. Върху лист на кратко е обяснена историята на Асеновата крепост и църквата. Нашето посещение беше в края на работния ден и успяхме да влезем буквално минути преди да затворят църквата. Уникална!  Може да видите красиви стенописи, които на някои места са доста добре запазени. Попиваме всичко с поглед и в снимки. Трябва да се изкачим до най-високата точка на крепостта, на която е сложено българското знаме и може да видите всичко наоколо  - обляно от последните слънчеви лъчи на отиващия си есенен септемврийски ден.
Вижте снимките от църквата:
Продължаваме разходката в Асеновата крепост

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...