21 December 2010

Руската църква "Свети Николай Чудотворец" - София

Църквата "Свети Николай Чудотворец" се намира в центъра на град София  до природонаучния музей. Известна накратко Руската църква.
Разхождайки се в София, няма как да не забележите различната постройка със златни кубета и кръстове. Излизайки от природонаучния музей, не можеше да не се възхитим на тази уникална църква и да не я заснемем. Имаше сватба. Предпочитана е църквата за бракосъчетания.
Храмът е строен през 1914 година едновременно с храм-паметника  "Свети Александър Невски".
Той е построен на мястото на разрушената през 1882 година "Сарай - джамия", за нуждите на руския "дипломатически агент" Семантовски-Курило, който считал българската екзархийска църква за схизматична и поради това не искал да черкува в нея.

Църквата "Св. Николай Чудотворец" е оригинална архитектурно-художествена творба със своеобразно решен архитектурен пластичен декор. Тя има типичен средновековен руски стил, внушение от руска архитектура. Във формата на шатра, с голямо островърхо кубе в средата с четири малки около него. Характерна е сложната система на покритие с богата външна украса, типична за декоративно-живописния стил на 17 век. Архитектурните форми са богато украсени с разноцветна майолика в сложни декоративни мотиви, с типичен руски орнамент в стил "цветочен". Автор е архитект Преображенски.
На главния триъгълен фронтон е поставена многоцветна майоликова икона на патрона на храма "Свети Николай", украсена с няколко реда орнаменти. Вратите и прозорците са обрамчени с богата каменна пластика. Позлатените луковици на кубетата, резедавият тон на облицовъчните майоликови плочки на централното кубе, цветните декоративни мотиви, охрата на стената, тъмнозеленото на кичестите дървета, създават хармония от тонове, която в контраст с дълбоките сенки образува сложна композиция.
Вижте още в Български църкви и храмове.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...