27 October 2011

Храм - паметник "Свети Димитър", Видин

„Свети великомъченик Димитър“ във Видин е катедралната църква на Видинската епархия. Храмът е втори по големина в България след храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. Църквата е паметник на културата от национално значение.

Малко история: След 1718 г. Видин се превръща в граничен град на Османската империя. За него започва да действа граничният закон. Това на практика означава, че българското население няма право да живее в укрепения район на града — Калето, който е ограден от градските крепостни стени. Българите, които имат домове и дюкяни в него, трябва да ги продадат и да строят нови жилища, които не могат да бъдат от камък и трябва да са на определено разстояние от укрепленията.
Поради това че портите на Калето са затворени от 6 часа вечер до 7 часа сутрин, църквите „Света Петка“ и „Свети Пантелеймон“ не могат да се използват по време на големите християнски празници като Коледа и Великден. Това налага в края на 17 век да се започне строежът на нова църква извън Калето.

Църквата получава името на солунския великомъченик Димитър. В скоро време тя става средище на културния живот на българите и придобива статута на митрополска църква. На 6 декември 1868 г. в храма за пръв път се служи тържествено от български архиерей на български език. Оттогава този храм става катедра на видинския митрополит Антим I, който след 4 години е избран за пръв български екзарх. На 26 октомври 1890 г. в деня на храмовия празник е положен свети Антимис и е отслужена първа литургия.
Поради износеността на дървената конструкция се налага храмът да бъде съборен и построен наново. Средствата за постройката са събирани от капиталите на еснафите и от доброволни помощи на граждани. Планът е изработен от първомайстор Генчо Кънев от Трявна и преработен частично от архитект Бахнани. На 10 март 1885 година тържествено е положен основният камък на новия храм и той с едно прекъсване е изграден до нивото на първия корниз от Кънев. Строежът е продължен под ръководството на Бахнани и напълно готов и зографисан през 1926 г., когато са тържественото освещаване и откриване на храма.(1)






Архитектурата на храма: "Катедралата има кръстокуполен план с 3 надлъжни и един напречен кораб, върху който се изгражда богата многообемна композиция. Централният купол се носи от 4 свободно стоящи подпори и подчертава обемно-пространствения облик. Вътрешните пространства са внушителни. Височината на централния купол е 33 метра. Постигнат е богат и пищен образ. Проекта на Генчо Кънев е разработен по подобие на Варненската катедрала която той строи между 1884 и 1886 година.Поради това той е бил еднокамбанариен,а Бахнани го превръща в двукамбанариен."



10 comments:

почивки лято 2012 в Турция said...

прекрасен паметник, мерси за споделянето на хубавите снимки и полезната информация

Екскурзии Венеция said...

Храм паметника е невероятен. Който е ходил там със сигурност е забелязал стенописите - колко са прецизни до най-малкия детайл. Снимките много добре предават атмосферата вътре. Жалко, че една снимка неможе да обхване целия храм - много е величествен. Историята му също е много интересна. Благодаря за публикацията!

круизи said...

Признавам си, че от доста време се каня да отида и да видя този "Свети великомъченик Димитър“ , който се намира във във Видин и е катедралната църква на Видинската епархия. Чувала съм страшно много за него, но за сега все още не съм го посетила. Имаме толкова красиви и обогати на история места. Гледайки го на снимката ми идва още сега да се метна на колата с приятели и да го посетим. Хубави са снимките и текста към тях с описанията са полезни.Хареса ми сайта ще го посещавам по често.Има какво да науча от него.

доставка на алкохол said...

Много приятна и научаваща статия. Ето аз не знаех, че Свети великомъченик Димитър“ във Видин е катедралната църква на Видинската епархия като при това самият храм е бил втори по големина в България след храм-паметника „Свети Александър Невски“ в София. Със сигурност Църквата е паметник на културата от национално значение.Направена е много добре. С много красиви икони, на снимките изглежда доста впечатляващ храм. Не съм ходила там, но си заслужава да запалиш една свещичка за здраве.

Lio Popov said...

Благодаря за коментарите! В България има невероятни храмове, които трябва да се посетят... Целта на публикациите в раздел “Български храмове и църкви“ е да ги покажем.

чанта said...

Много хубава статия и се радвам че попаднах на нея.Снимките,които ни предлагате тука са красиви.Хубаво е , че тези средства за постройката са били събирани от капиталите на еснафите и от доброволни помощи на граждани. Планът е изработен от първомайстор Генчо Кънев от Трявна и преработен частично от архитект Бахнани.Браво на тях. На 10 март 1885 година тържествено е положен основният камък на новия храм и той с едно прекъсване е изграден до нивото на първия корниз от Кънев. Строежът е продължен под ръководството на Бахнани и напълно готов и зографисан през 1926 г., когато са тържественото освещаване и откриване на храма и то напълно заслужено след толкова много труд. Поздравления.

почивка малта said...

Не знаех, че след 1718 г. Видин се превръща в граничен град на Османската империя. За него започва да действа граничният закон. Това на практика означава, че българското население няма право да живее в укрепения район на града — Калето, който е ограден от градските крепостни стени. Българите, които имат домове и дюкяни в него, трябва да ги продадат и да строят нови жилища, които не могат да бъдат от камък и трябва да са на определено разстояние от укрепленията.Всичко това е много интересно и е хубаво да знаем. Благодаря за хубавата статия и продължавайте да споделяте с нас.Имаме прекрасна история и разкошни сгради.

почивка тунис said...

Като че ли наистина това означава, че българското население няма право да живее в укрепения район на града — Калето, който е ограден от градските крепостни стени. Българите, които имат домове и дюкяни в него, трябва да ги продадат и да строят нови жилища, които не могат да бъдат от камък и трябва да са на определено разстояние от укрепленията.Може би това е за тяхната защита така измислено.Не съм посещавала "Свети великомъченик Димитър“ , но гледайки от тези фотоси и кадри,които ни показвате изгледа много приветливо и хубаво място.Тази година ще планувам малак почивка и до там.Имаме прекрасни забележителности и природа.

туроператори said...

Определено си заслужава да се отиде и види на живо,тази Катедралата има кръстокуполен план с 3 надлъжни и един напречен кораб, върху който се изгражда богата многообемна композиция. Централният купол се носи от 4 свободно стоящи подпори и подчертава обемно-пространствения облик. Вътрешните пространства са внушителни. Височината на централния купол е 33 метра. Тази информация е впечатляваща и сигурно доста време се е строела, но пък си заслужава труда, сега от нас зависи и трябва да се грижим, и за следващите поколения.

екскурзия египет said...

Жалко, че поради това че портите на Калето са затворени от 6 часа вечер до 7 часа сутрин, църквите „Света Петка“ и „Свети Пантелеймон“ не могат да се използват по време на големите християнски празници като Коледа и Великден. Това налага в края на 17 век да се започне строежът на нова църква извън Калето.Това е църква,която трябва да се види. С изключителна архитектура и стил е построена, а за вътрешната част да не говорим какви прекрасни рисунки я обгръщат на всяка стена и таван.Ако имаш късмета и шанса да сключиш брак в нея ще бъде чудесно и незабравимо.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...