22 January 2012

Музей за историята на Варна, 1 част

Музей за историята на Варна
Лятото на 2009 година посетихме музея за история на Варна. Музеят се намира в непосредствена близост до брега на морето. Интересен факт за сградата на музея е, че през 1851 година е била консулство на Белгия, по-късно е била хотел, а до 1929 година е била дори затвор.  Едва от 1969 г. се използва като сграда за експозициите на музея за история на Варна.

Бяхме посрещнати много топло от уредниците на музея. Лично през цялото време имахме гид, който ни показваше и казваше какво наблюдаваме и каква част е от историята на Варна.
Преди да влезем в музея нямаше как да не разгледаме сградата отвън и това около нея...
Едно от най-хубавите неща на Варна е, че може да видите на много места останки от предишни епохи, вплетени в съвременния град.
 Няма как да не ви направи впечатление сградата отвън. Обрасла от бръшлян, който придава още по-автентичен вид на сграда помещаваща историята на Варна за периода от 1878-1939 г, когато градът е търпял най-много промени и развитие в областта на корабоплаването, културата и разбира се на туризма.
Всеки ще забележи пред музея и един стар локомотив...
От височината, на която е музея, хвърляме поглед към пристанището...
Бръшляна по сградата
Преди да продължим с разходката искам да благодаря на дамите в музея, които ми позволиха да снимам, за да мога сега да споделя видяното с вас.
Започваме разходката във вътрешността на музея. Първото, което заснемам е печатарска машина, с която са се правили малки вестници и съобщения в онова време.
По време на нашата разходка в Музея за история на Варна видяхме единствената по рода си експозиция в страната, разкриваща атмосферата на стара Варна в периода 1878-1939 година. В залите видяхме оригинални предмети, занаятчийски ателиета, хотелска стая, сладкарница, гостилница, фотографско ателие, адвокатска кантора, шапкарски магазин, книжарница, магазин за детски играчки, магазин за радиоапарати, кът от плажа с кабинка за преобличане, изработена от тръстика гостна, и вътрешен двор на варненска къща.
Запознахме се с изграждането на европейския архитектурен облик на града и превръщането на Варна в международно морско курортно средище и лятна столица на българската култура. Има изложени оригинални снимки на стари сгради и улици, образци от архитектурни елементи, предмети от двореца "Евксиноград".
Експониран е роялът, закупен през 1926 година, за откриването на първият Международен музикален фестивал у нас - днес Международен музкален фестивал "Варненско лято".
А сега се потопете в тази атмосфера и вие.
 Работна маса на обущар
 Кроячница и машина за шиене на кожени чанти
Стан за тъкане на различни тъкани

Етикети и бутилки от произвеждани напитки във Варна
Още витрини, в които може да видим от историята на Варна
Снимки, пресъздаващи атмосферата на пристанището...
Документи и съоръжения свързани тясно с развитието на корабоплаването, строенето и пристанището на Варна.
Бюрото на кмета от онова време... Нямаше как да не обърнем внимание на изработката  и орнаментите на бюрото.
Роялът от 1926 г.
Още витрини с различни уникални експонати

Развитие на музиката във Варна 
Пощенски услуги, учебно дело, мода на Варна

1 comment:

ранни записвания Гърция 2012 said...

наистина много хубави неща, благодаря за снимките които ги споделихте тук с всички нас, не съм хотила в този музей и определено спед този пост мисля да го посета, много поздрави и до скоро и приятна вечер на всички

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...