05 May 2012

Крепостта „Цари Мали град” на хълма „Свети Спас“, село Белчин, 1 част


Крепостта „Цари Мали град” на хълма „Свети Спас“, село Белчин, църквата
 Село Белчин се намира на пътя между Дупница и Самоков (15 км) в Западна България. Селото е известно с крепостта „Цари Мали град” (царски малък град) разположена на хълма „Свети Спас“. Имах възможността да посетя селото и забележителностите му на 30 април 2012 г. Влизайки в селото веднага ще видите кафяви табели сочещи към църквата Света Петка, която се намира в подножието на хълма свети Спас и крепостта. Има направен голям паркинг, на който можете да оставите колата и да потеглите към крепостта. Има два маршрута, по които се стига до нея. Единият е по-полегат, вторият по-стръмен. В един момент двата пътя се сливат в един и ви отвеждат до крепостта. Минавате през красива смесена гора от бук и бор.
Ние избрахме за изкачването си по-стръмния път, който е точно над църквата света Петка.

Поглед от стръмната пътека към църквата "Света Петка"
 Навлизаме в гората и срещаме двама туристи вече видели крепостта и приседнали на сянка преди да слязат в селото, за почивка. Обръщам се назад и виждам това.
В селото има две църкви. "Света Петка" е тъй наречената гробищна църква, тъй като над нея са се намирали гробищата на селото. Движейки се вече в гората виждаме запазени част от гробовете и надгробни кръстове. Намираме се на свято място.
Стигаме до мястото, на което се сливат полегатия и стръмен път. Виждаме поизтрита табела, на която четем "крепост Белчин"...
Ето и сливането на двете пътеки погледнато отгоре.
Продължаваме изкачването и виждаме на пътя си един бръмбар майка. Поставяме го на едно листо, за да не попадне под крака на някой. Правим снимка и продължаваме.
Стигаме до края на гората. Пред нас се разкрива един терен с изсечение дървета. Незная каква е причината за това, но гледката не е хубава. Предстоят ни последни метри изкачване, за да стигнем до крепостта.

Първото, което виждаме, когато свършва  изкачването ни, е останките на църква, която е извън крепостните стени.

Поглед към село  Белчин  и околността от крепостта. Гледката е вълнуваща.
Църквата. Направен е малък кът с икона за вярващите. По-късно ще разбера, че менно тази църква ще бъде реставрирана напълно. Спечелен е проект, който включва реставрацията, консервацията и експонирането на късноантичната крепост с църковен ансамбъл и оброчище "Цари мали град" по европейска програма за над 5 милиона лева. Проектът е на фондация „Възраждане на Белчин”.

Поглед нагоре. Българското знаме се вее на възвишението.
Вече сме във вътрешността на крепостта на самия връх Свети Спас. Крепостта е основана през 4 век като военна крепост. По-късно към 6 век се превръща в укрепено селище, в което се развива силно религията и обществената дейност.
Думите на Веселин Хаджиангелов - археолог и ръководител на проекта разкриват разкритие факти до момента за мястото: „До момента сме разкрили три църкви, като две от тях са от ранно християнския период. Най-старата е от 70-те години на ІV век. Следващата е базилика от VІ век и последната е късно средновековна църква от XV век. Комплексът е изграден върху разпръснати из цялата площ на крепостта тракийски култови ями от епохата на късния бронз. Това са едни светилищни комплекси, в които траките са изпълнявали различни обреди, свързани с техните божества. Туристите ще могат да видят и останките от поне 10-ина сгради, разположени по периферията на крепостната стена. Имаме шест стражеви кули, в някои от които бяха намерени съдове за съхранение на зърно. Впрочем част от откритите артефакти вече са експонирани в сградата на музея, разположен на не повече от 300 метра под крепостта. Проектът предвижда един атрактивен достъп до обекта. Става дума за изграждането на фуникуляр – вид влакче на релси, което от музея ще отвежда туристите директно горе, на археологическите разкопки.”(1)


2 comments:

Ласка said...

хъм интересно и ново

Lio Popov said...

И за нас беше ново и интересноЯ България винаги има какво ново да ни покаже! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...