05 May 2012

Крепостта „Цари Мали град” на хълма „Свети Спас“, село Белчин, 2 част

Над село Белчин се намира крепостта "Цари Мали град". Продължаваме разходката си във вътрешността на крепостта.

На територията на крепостта ще видите много букови дървета, които допринасят за усещането на мястото като антично.


По останки на крепостта се вижда, че е била внушително военно съоръжение. Тя е имала 6 стражеви кули и 10 сгради. На места има запазени 3-метрови стени. Мястото е истинска съкровищница на находки. Открит е великолепен златен солид (б. р. римска златна монета) на император Хонорий, стотици римски монети, инструменти от ковачници, части от оръжия, селскостопански сечива и др. През миналата година е открито малко съкровище, скрито в една от кулите – чифт сребърни обеци, пет бронзови и една златна монета, бронзова тока и фибула. Бронзовите накити са нещо много скъпо за онова време и обикновено само военните са могли да разполагат с такива вещи. А 1600 години по-късно ги откриват българските археолози.(2)
Движим се покрай дебелите крепостни стени и стигаме до първата правоъгълна кула, от която можем да видим и дълбокия ров изкопан преди стотици години около крепостта.Във вътрешността намираме един различен град имащ своята малка крепост. Град от горски мравки.

Продължаваме до една от ъгловите кули на крепостта. Крепостна стена е изградена от дялани камъни и тухли още от времето на Римската империя. Крепостната стена огражда площ от 9 декара. Досега са разкрити 3 от 4-те кули на крепостта
 Външната страна на стената и кулите от двете ни страни.

 Правоъгълна кула в единия край на крепостта.


Поглед към двете кули
Във вътрешността намираме хоботник опитващ да се слее с земята, по която се движи.
Стената от долната страна на крепостта.
Дървена постройка, заслон, в който виждаме че има материали за работа. Явно в нужда на археолозите.
Стената от към гъстата гора и по посока селото е по-малка.

Време е да тръгваме. Поглед към църквата отгоре.

Стръмната пътека ни зове.
Връщаме се по полегатата пътека.
В края на пътеката виждаме селото и музея с църквата Света Петка. Време е за още история и подробности за селото, района и крепостта. Заповядайте с нас в музея.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...