01 November 2012

Храм "Света Неделя", Смолян


Храм "Света Неделя", Смолян

Църквата"Св.Неделя" се намира в южния край на квартал Райково в град Смолян, над левия бряг на река Черна. За построяването на храма е бил необходим ферман, който е получен след усилията на двама смоленчани и храма е съграден през 19 век. Строежа на църквата е под ръководството на двамата първомайстори Харит и Вълко Кисьови. На 7 юли 1836г. църквата била изградена и осветена от ксантийския гръцки владика Кирил.


Църквата "Св.Неделя" е трикорабна псевдобазилика с една олтарна апсида. Ферманът точно определял размерите му, броя и големината на прозорците, дебелината на стените. Покривът е четирискатен със закрепени три ниски каменни кръста. Под покривния корниз има три прозореца с разширена кръстовидна форма.


Църквата и целия двор са обхванати от 5-6 метров висок зид. Ъглите на оградата са останали непокътнати до днес и на четири от тях е издълбана годината 1836.  В двора има малка сграда, строена през 1892 г.

Долният приземен етаж е костница, а горният е малък салон. В двора на църквата се намират няколко паметни плочи - израз на признателност към царковни и просветни дейци от миналото на Райково.

Храмът "Св.Неделя" е регистриран като паметник на културата на 26.01.1955 година. В него се пазят някои старинни църковни принадлежности. Храмят "Св. Недела" е играел и играе  важна роля за опазването на българщината в Средноропския край. (информация за църквата)


Икона "Света Неделя"

Иконостас

Икони
Предверие


Място за хора

Стенописи
Стенописи
Таван, църква "Света Неделя"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...