25 October 2012

Първата земеделска цивилизация, село Оходен

Минавайки по пътя Козлодуй-Враца, малко преди село Оходен видяхме табела, която ни изненада с надписа си: "Първата земеделска цивилизация Археологочиески обект Валога-Оходен". Решихме да се отбием и да потърсим тази цивилизация. По черен път на места, покрит нарочно с чакъл и по усет, тъй като в началото имаше две табели след това изчезнаха, стигнахме до археологическия обект. Личеше, че за празниците (6-10 септември 2012) е поприбрано, но че на това място текат все още проучвания. Обиколихме цялата територия. За съжаление, обекта все още не е открит официално за посещения и няма табели или обозначения за това което наблюдаваме. Но е достатъчно да потърсиш малко из Интернет информация и ще разберете къде сме били. Заслужава си да се посети. Достъпът с по-високо проходима кола е достъпен, ако ли не, се пригответе за около 40-60 минутно ходене пеша.

" Селището спада към раннонеолитната култура Градешница - Кърча, развивала се в район между Янтра и Тимок на юг от Дунав и Олтения в Югозападна Румъния. Тук е намерен най-старият храм на Слънцето. Разкрито и проучено е праисторическо селище, съществувало преди около 8000 години - първата земеделска цивилизация в Европа в местността Валога до село Оходен.
Чрез наблюдения на небесното светило тук хората се ориентирали кога е най-подходящото време за засяване и прибиране на реколтата, а също така принасяли и дарове за плодородие." (1)
     
Разхождаме се и си задаваме въпроси как са живяли тогавашните хора. Известно е, че продължителността на живота е бил 35-40 години. Намираме се на мястото, където за първи път в Европа хората са променили начина си на живот. Вместо да ловуват са започнали да засяват житни култури и да водят заседнал начин на живот. Изграждат свое селище и както винаги е било, създават и култ на божество. В случая към Слънцето, от което е зависело земеделието им. На това място са намерени няколко скелета, които са запазени и се съхраняват в историческия музей във Враца. От тях учените дават подробна информация за обредите и обичаите, начина на живот на тези неолитни хора. 

Пътят по който идвате до неолитното селище. Време е да се връщаме на пътя и да продължим пътя си, пътя към Околчица.
До скоро приятели!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...