26 May 2013

Параклис "Свети Йоан Летни", язовир Пчелина (яз. Лобош), село Поцърненци

Църквата е средновековен храм датиращ от 1350 година. Намира се на удивително място, над язовир Пчелина ( още познат като яз. Лобош). Името е на светеца Йоан Летни. Бяхме виждали църквата отдалеч, винаги когато стояхме на язовира от страната на село Ковачевци.
Църква "Свети Йоан Летни", язоври Лобош (Пчелина), с. Поцърненци
Ние бяхме с гид, който ни даде идеята как да стигнем до самия параклис. Трябва да сте от страната на град Радомир и да минете през село Поцърненци. За да стигнете трябва да преминете през черен път извън селото на около 4 километра. Още от височината от която идвате се разкрива невероятна гледка с бялата църква кацнала на височина над язовира. Посетихме това кътче от България вечерта на 7 октомври 2012. Беше облачно, но гледките, които видяхме бяха неустоими и нямаше как да не направя няколко снимки, макар и не добрите ми умения на фотограф.
Дано успея да предам красотата на това място.
Пътят, който извървяхме пеша до параклиса. Малката бяла точка в ляво на снимката е църквата.
По пътя си срещнахме няколко насекоми, на които отдадохме своето внимание.
Църквата "Свети Никола Летни"

Стоейки отвън църквата и мястото ни изпълниха с голям заряд. Годината изсечена в плочата пред самия вход 1350 ни впечатли и се зарадвахме на това, че църквата е устояла на толкова векове на времеви и политически промени. За съжаление влизайки вътре, видяхме разрухата на времето, в което живеем и на мръсотията в душите на някои хора. Църквата е отворена, както трябва да бъде всеки един храм, по всяко време. Всеки вярващ, може и не вярващ, може да влезе и да я види. Но кому е нужно, да оставя своите нелепи мисли на такова място...?!
Параклис "Свети Йоан Летни", яз. Пчелина

 Стенописите ги датират от 16 век.

Излизаме навън и се наслаждаваме на всичко останало, защото наистина си заслужава. 
Язовир Пчелина / Лобош
Поглед през двата кръста към параклиса

Язовир Пчелина или още Лобош

Препоръчваме ви това място - красиво и тихо! До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...