07 October 2013

Дяволският мост над река Арда, село Дядовци, Ардино

Дяволски мост, река Арда
Дяволският мост. Всеки е чувал за него и днес е време да го посетим. Той е средновековен мост разположен по поречието на река Арда в близост до село Дядовци, северозападно от град Ардино в Източните Родопи. В града има табела за моста. Известно време се движите по асфалтиран път, но идва момент, когато е добре да оставите колата. Дори и да е високо проходима, не изпускайте удоволствието да се разходите пеша до моста. 

Ние оставяме колата и тръгваме по красив, живописен път.
По пътя ни среща баба Костенурка. Движи се спокойно и най-важното никой от предно ходещите не я е закачил или уплашил.
Костенурка, Източни Родопи
Стигаме до моста. Има табела, от която научаваме за размера му: "Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 сантиметра."
Дяволски мост над река Арда
Река Арда от Дяволския мост
На мястото на днешния мост някога е имало римски мост, част от значимия античен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа. По нареждане на султан Селим I през средновековието мостът бил възстановен, за да се възстановят търговските връзки между двата географски района. Той бил известен с името „Шейтан кюприя“ (в превод от турски: Дяволски мост). За изпълнител на задачата се приема майсторът Уста Димитър от съседното село Неделино, който вградил останките на римския мост в новата конструкция, използвайки само камъни от местността.

Отворите в моста, през които минава водата
От 24 февруари 1984 година мостът е обявен за паметник на културата и местността около него е обявена за защитена територия.
Като любители на животинския свят обръщаме внимание на животните край и във река Арда.
Жаба в река Арда
Пеперуда в близост до моста
На долната снимка може да научите защо от 2003 година района е защитен и не бива да нарушаваме правилата на природата.
Време е да тръгваме. Оставаме с мислите за легендите за този мост. До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...