04 November 2013

Манастир Свети Йоан Предтеча, Кърджали

Манастир Свети Йоан Предтеча, Кърджали
След посещението ни в Татул се отправихме към Кърджали. Пристигнахме малко след 19 часа и смятахме, че сме приключили с новостите за деня, но се оказа, че водача ни е улучил точно мястото, където се намира манастира Свети Йоан Предтеча, в квартала на Кърджали - Веселчане.
Така, че можахме да видим първата от забележителностите на този град - манастирския комплекс "Свети Йоан Предтеча".
Още на входа виждаме каменни елементи, които привличат вниманието ни...
Поглед към камбаните на манастира, които са изнесени извън църквата.
Преди да влезем в църквата решаваме да обиколим двора. Обграден е от няколко страни с крепостни стени, а от едната гледа към река Арда, язовира...
Двора на манастир Йоан Предтеча, Кърджали
Алея и кула от манастир Йоан Предтеча, Кърджали
Поглед към язовира-река Арда, манатир Кърджали
В малката постройка от камък, непосредствено залепена от лявата страна на църквата е мястото, където днес може да се запали свещ и да се помолим. Вътре в църквата не се палят свещи с цел опазването й.
Купола на каменната пристройка
Оригинална облицовка в близост до пода
Поглед към образа на свети Йоан Предтеча, преди да влезем в църквата и да научим повече за нея.
"През 30-те години на миналия век местни археолози откриват за първи път останките на манастира. През 1962, при строителни работи са намерени нови части от манастира и останки от църквата. Археологическите разкопки обаче започват едва в средата на 80-те години. 
Едва тогава се разбира, че това е голям манастирски комплекс, който е ограден от крепостни стени. В центъра му се откроили стените на църква с уникални стенописи, достигащи на места до 3,5 метра. Археолозите предполагат, че става дума за храм на епископски манастир, създаден през XIII век.
Най-новата реставрация на манастира е през 1998-2000 година." 
Препоръчваме ви това място! Хората работещи в храма разказват много увлекателно и може да научите много за историята на църквата и района изобщо.
ДО скоро!

1 comment:

Anonymous said...

Красота :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...