20 November 2013

Връх Снежанка, Родопа планина

Връх Снежанка, телевизионната кула
Връх Снежанка (1926 метра височина) се намира на 15 километра от град Смолян в красивата планина Родопи. В подножието на върха е разположен курорта Пампорово. Нашето посещение беше през средата на юли 2012 и можахме да се возим на лифт, както и да се качим на телевизионната кула, която се намира на самия връх. Нашето изкачване беше от към страната на Смолян и Смолянските езера. Този обект е един от 100-те национални туристически обекта и си заслужава да се види. Природата в района е красива, а гледките от кулата са незабравими.

Телевизионната кула е построена още през 1978 година и е с височина 156 метра. Малко над средата на кулата има панорамно кафе, в което можахме да хапнем вкусни сладки нещица и да пийнем прословутия мурсалски чай, който е известен в Родопите. Именно тук можете да сложите печат за този обект.
Оставихме колата в близост до Тревистото езеро и се качихме на лифта. Изкачването ни започна. Малко гледки и снимки не бяха излишни.
На места земята беше доста близо до нас, но имаше участъци на които бяхме над върховете на дърветата.
След около 10-15 минутно изкачване с лифта пред нас се разкрива гледка към кулата.
Връх Снежанка, Родопи планина, кулата
На върха сме. Поляната е осеяна с цветя, има няколко заведения, виждаме и паметника на архитекта на Пампорово Петър Петров.
връх Снежанка, паметник арх. Петър Петров
От мястото, на което се намираме започват много ски писти, които през зимата със сигурност са много по-оживени от сега. Можем да се ориентираме по загражденията им с ленти.
 Тръгваме към входа за кулата и на земята виждаме огромно водно конче.
връх Снежанка, Водно конче
Вход към кулата
 
На входа ни посреща едно момче на около 12-13 години. Много отзивчиво. Плащаме си скромна сума за вход и се качваме с него в асансьора. Слизаме на нивото на кафенето, но има още един стъпала, по които да се изкачим, за да излезем на панорамната площадка, която обикаля цялата кула и можем да видим Родопите като на длан.
Поглеждаме към лифта, с който дойдохме "Смолянски езера-Снежанка".
Поглед към планината наоколо. Правим пълни 360 градуса обиколка. Доста е ветровито и има доста облаци. Слънцето се показва, след малко изчезва, затова и си оставаме повече със спомените от видяното. Повечето ни снимки не се получиха...
Изглед към Смолян
Пампорово
След като се насладихме на красивите гледки и добре се проветрихме, е време да седнем в кафето.
Сядаме да хапнем по нещо сладко и да пийнем вкусен мурсалски чай.
Отново сме на лифта. 
 Отново височини. Ние имахме малко приключение, Лифта ни спря по средата на пътя. Оказа, че свръзката между горен и долен вход не е сработила, и хората решили че няма пътници. Постояхме си 10-тина минути, но пък беше забавно. 
Направихме си снимки на спокойствие, кога друг път ще се снимаме висящи на лифта. 
 Ето и краят на нашето пътуване и приключение на връх Снежанка.
Лифт
 Пийваме хубава студена вода от чешмата и продължаваме вече пеша по екопътеката "Трите Смолянски езера".





share button

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...