28 December 2013

Перперикон - тракийски скален комплекс 2 част

Перперикон
Ако сте пропуснали началото на нашата разходка в Перперикон посетете: Перперикон, свещеният град в скалите над село Горна крепост, Кърджали 1 част. Вече сме във вътрешността на скалния комплекс Перперикон, който датира още от каменната ера и е бил обитаван от траки, римляни, византийци и българи. Изоставен едва след падането на България под Османско иго.

Скален трон в голямата зала
 
 Вече сме на базиликата, която е била доста внушителна...
Обръщаме внимание на разкопките под базиликата. Откриваме скелети на хора от миналото, които все още не са обработени и прибрани от археолозите.
Обикаляйки по хълма се разкрива гледка към селото Горна крепост.
Перперикон и Горна крепост
Втората църква в Перперикон
Стигаме до кулата, най-високата запазена част от крепостта. За съжаление установяваме, че спрямо посещението ни от 2006, височината на кулата е намаляла.
Перперикон, кулата

Свещеният град в скалите (V в. пр. Хр. - VII в. сл. Хр.)
В следствие на многото проучвания и разкопки, се засилват предположението, че на Перперикон се е намирало античното прорицалище на бог Дионис. Свидетелствата за това са две. Първото е на гръцкия историк Херодот, описващ похода на персийския цар Ксеркс срещу Гърция в V в. пр. Хр. Някъде в Беломорието, между днешните градове Александруполис и Кавал, персийският владетел се установява на лагер и започва да приема многобройни пратеници на тракийските племена, населяващи вътрешността. Херодот пояснява, че пратениците са на сатрите, обитаващи Свещената планина-Родопи, които били най-свободолюбивия тракийски народ и никога не приемали чужда власт. Точно тези пратеници поддържали известния храм на Дионис. Техни жреци били бесите, те именно охранявали светилището.
Второто сведение е на римския историк Светоний, визираща по-късна епоха. Тог разказва за бащата на първия римски император Октавиан Август (63 г.пр. Хр. - 14 г. пр. Хр.). Когато воювал някъде в Тракия, пълководецът посетил прочутото светилище на Дионис. Светоний не пояснява местоположението, но дава по-точно описание. Върху голям кръгъл олтар първо се излива вино, а после лумва огнен пламък, по чиято височина се гадаело бъдещето. Олтарът се намирал в голяма овална зала без покрив отгоре. Това е т.нар. винено-огнен обред, засвидетелстван и при други храмове на бог Дионис.
Водохранилище
През 2002 година, при разкопки на Перперикон, в западната част се разкрива огромна зала без покрив. В центъра е издялан кръгъл олтар с диаметър почти 2 метра. Североизточно от олтара е оформена почти квадратна площадка за култовите действия на жреците."(за повече информация книгата на Овчаров за Перперикон)
Време е да тръгваме. Това е портата, която ни води към изхода на крепостта и обратния път.
 Имаме още време до вечерта и на път за Хасково искаме да посетим и природната забележителност "Каменни гъби". Ако ви се пътува още, елате с нас! Хубави празници!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...