24 January 2014

Скален параклис "Света Петка", Трън

Една от светините на България - скален параклис Света Петка в Трън. Пещера в скалите, която Света Петка е открила при бягането си от преследвачите на християнската вяра и е живяла известно време. Пазителя днес на църквата е бай Милчо, който е готов да отвори параклиса дори да отидете и през нощта. Разказва историята: "Светицата се заселила в пещерата над Трън през X век, след като дълго бягала от преследвачи. Те я гонили, защото проповядвала християнството. Хляб и диви плодове - с това се хранела светицата. Дълго обаче се чудела защо като пече хлябът, димът не се задържа в пещерата. Така открила изход от скалата към най-високата точка над днешния Трън. Един ден си омесила питка. Тъкмо отчупила първия залък, и чула тропот от конски копита. Разбрала, че това са преследвачите й, света Петка избягала през тайния вход. Когато неверниците влезли в пещерата, понечили да си откъснат от прясно опечения хляб, но тутакси питката се вкаменила. От този случай пещерата се превърнала в параклис на името на света Петка. Трън е приел светицата за своя покровителка и на нейния ден - 14 октомври, отбелязва своя празник. Сълзите на света Петка имат лечебна сила, вярват трънчани. Те капят близо до тайния изход. Бай Милчо ги събира в шишенца и ги раздава на хората да пръскат за здраве домовете си и да мият лицата си. На много хора, казва той, чудотворните сълзи помогнали." (изт:България)

Ето и нашето скромно посещение до това изпълнено с енергия място.
Изкачваме се по стълбите. Параклисът е отворен и ни посреща бай Милчо.
Скален параклис "Света Петка", Трън
Каменния хляб, който бил току-що изпечен, а Света Петка била принудена да бяга.
Мястото, където при дъжд капят сълзите на Светицата и се вярва, че лекува очни заболявания и не само.
Изображение на Богородица с младенеца в скалата - вътре в параклиса
Изображение на Богородица с младенеца от лявата страна на входа на скалния параклис. Вниманието ни насочи бай Милчо, за да ги видим. Благодарим ти, бай Милчо!

Поглед от кръста над параклиса към околността.

Заредени от това боготворно място си тръгваме с надеждата, че отново ще дойдем. трън е на 80 километра от София и има добър път, по който да стигнете. Може да съчетаете това идване с посещение и на ждрелото на река Ерма, което е в ние видяхме в невероятни багри през есента.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...