28 March 2014

Музей "Аптека Хипократ", Пловдив

Музей "Аптека Хипократ", Пловдив
Движим се из стръмните улици на стария град в Пловдив. Минаваме край различни възрожденски сгради, къщи, църкви. След като разгледахме античния театър, тръгваме да търсим музеите... Случайно виждаме къща с различно знаме и надпис над входната врата "Аптека Хипократ". 
 Отваряме вратата и иззвънява звънец. Посреща ни много мила дама. От нея разбираме, че сме попаднали в аптеката-къща на д-р Сотир Антониади, която днес е превърната в музей на фармацията в Пловдив. Къщата на д-р Сотир Антониади е строена 1872 година. Той е един от първите дипломирани лекари преди Освобождението от гръцки произход. Характерното за онзи период е, че сами лекарите са правели лекарствата за пациентите си. Имали са помощници, но лекарите са определяли състава и грамажа за направата на едно лекарство. Минавайки през вратата попадате във предверието на една възрожденска аптека от 19 век.
Виждаме статуите на древногръцкия лекар Хипократ, на бога на медицината Асклепий и на богинята на здравето Хигия. Множество стъкленици с лекарства. Вниманието ни е привлечено от стара метално-звънкова сметководна каса, която е била открита в шуменско село и съхранена в Пловдив. Обковът е изработен от метал, от който са се произвеждали бойни оръжия. Въпреки че е произведена през 1903 г., касата работи и до днес. Заглеждаме се и в старинен часовник... Но това е едва началото на нашата разходка. Входната такса за възрастен е 5 лева. Снимането вътре в музея е забранено. Къщата е на два етажа и всяка стая е изпълнена с множество материали свързани с професията лекар и изкуството фармация.
Във вътрешността виждаме кабинета на доктор Антониади, стъкленици в които са се приготвяли лекарствата, везни, книги. Тук са запазени инструменти и уреди, с които са се извличали лекарствените вещества от растения и са се правели тинктури. В помещението на първия етаж, зад търговската част са запазени автентичните везни, използвани от аптекаря Методи Стратиев от Хасково, сподвижник на Левски. 
Излизаме в двора на къщата. Поглед към нея и малкия прозорец към стаята на доктора. Дворът на места е покрит с каменна настилка. В градината има лечебни растения. Старата аптека е била разположена в приземието на къщата, а горният етаж се е използвал като жилище и като лаборатория за направата на лекарствата.
На съседна сграда е изобразено това:
Изкачваме се по тесни дървени стълби на втория етаж. Има предверие - чакалня. Всичко е в запазен стил от 19 век. Не може да не обърнем внимание на богата библиотека, която съдържа книги на 5 различни езика.
В склада - асистентското помещение виждаме колби, епруветки, дестилатори, микроскоп, везни с тежести. Една от везните е поставена във вакуум в стъклен контейнер, защото се смята, че изолирана по този начин от външни влияния е най-точна. Виждаме няколко метални преси за различен размер тапи за аптекарски шишенца, които са във формата на крокодили. Хаваните за корени, билки и семена пък са изработени от различни материали - дърво, бронз, мед, ахат, желязо и порцелан. В малък прибор от дърво и метал, оборудван със специални плаки, са се отливали желатинови капсули. С друга машина са били изсичани различни по размер таблетки. Уникален е глиненият филтър, произведен в Манчестър през 1830 г. Той е бил притежание на д-р Рашко Петров и използван в собствената му аптека през втората половина на 19-и век.(1)
Връщаме се на първия етаж в помещението за търговия. Тук е позволено снимането и правим по някоя снимка за спомен.
Стелажи с австрийска вазерия от 1900 г. и бюстове на древни лечители.
По стените са окачени оригинални дипломи на магистър-фармацевти от онова време, завършили в Полша, Чехия, Австро-Унгария, Франция. През 19-и век е имало задължително изискване собствениците на аптеки да имат висше фармацевтично образование. Сред експонатите е и дипломата на първия магистър-фармацевт д-р Леон Бергер, открил аптека в Карлово. 
Къщата е превърната в музей на фармацията от 1981 година. Намира се в центъра на стария град на улица Съборна. 
Време е да тръгваме. Последен поглед към интериора на аптеката и атмосферата от минали времена. Препоръчваме ви да я посетите.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...