12 June 2014

Природна забележителност "Водопад Горица", село Овчарци, общ. Сепарева Баня

водопад Горица, село Овчарци

Над село Овчарци, в подножието на връх Кабул в Рила планина се намира красивият 39 метров водопад Горица. Лесно достъпен е. От табелата в центъра на селото до самият водопад, разстоянието се взема за около 40-50 минути. Може да се качите и с кола до тепавиците, валявиците над селото, които всъщност са и началото на екопътека водопад Горица. Водопадът носи името на реката, на която е разположен - река Горица.

Нашето посещение е на 1 юни. Малко хладно за сезона. Стигаме с колата до първата валявица. 
Изкачваме се малко по-нагоре и виждаме и втората валявица.
Вляво от нея виждаме стълби с табели за екопътеката на водопад Горица. Водопадът е най-високият от поредицата от няколко такива по течението на река Горица. Намира се на 900 метра над морското равнище, от северната страна на Рила.
Минаваме през тиха гора и малко преди  водопада преминаваме по един дървен мост.

Водопадът се вижда от панорамна площадка, която е на 20-30 метра от него. 
Правим няколко снимки.

Усещането да си до вода, падаща с голяма сила и образуваща тази красота на водопад не може да се опише.  Горещо препоръчвам, където и да е, който и да е, посетете поне един водопад тази година. Зареждането е голямо и спомена незабравим.
За водопад Горица има история: "Случило се в село Овчарци по време на турското робство. Живеели в селото Горица и Йовица. Горица била много красива. Беят много я харесал и изпратил слуги да я отвлекат. Горица побягнала към планината при Йовица, където той пасял овцете си. За нещастие, турците я настигнали. За да не попадне в ръцете им Горица скочила в реката от високата скала в пропастта. За това местните нарекли реката на името на Горица."
С тази история тръгваме по обратния път към дома. Минаваме по дървения мост.

Водопадът е обявен за природна забележителност от 1965 година.
В района има много защитени видове птици, насекоми и растения. До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...