17 October 2014

Костенски водопад

Костенски водопад

Отново сме на път. Днес дестинацията е Костенския (Костенецки) водопад, който се намира  в  Рила планина, по течението на Стара река. Водопадът е на около 3 километра южно от село Костенец. Минаваме през град Костенец, след това село Костенец и продължаваме по пътя за Вили Костенец. Има паркинг, на който оставяме колата. Късметлий сме - вали хубав дъжд! Туристите не са много и можем спокойно да се насладим на водопада, макар и малко мокри.

В началото на пътеката до водопада е поставена табела с част от стихотворението на Вазов за Костенския водопад. Спираме се за кратко и продължаваме нагоре по течението на реката. 
"През 1917 година Иван Вазов прекарва лятото в Костенец и е вдъхновен от околната природа да напише стихосбирката „Юлска китка“, която заедно с по-късния му цикъл стихове „Дисонанси“ е издадена отново през 1921 година под заглавие „Какво пее планината“. На Костенския водопад са посветени две от стихотворенията: „Над водопада“ и „Водопадът плаче“." (изт.уикипедия)


Вглеждаме се в реката и малките мини падове, които прави по камъните. От силния дъжд и шума на реката, няма как да не се омае човек, ни става хубаво на душата. Още малко и пред нас се разкрива водопада.


Водният пад на Костенския водопад е с височина от 12 метра.  
През 1974 година водопадът е обявен за природна забележителност.
Време да застанем и да се насладим на водопада...
Вече сме доволно мокри. Можем да продължим. Очаква ни едно прекрасно приключение! ДО скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...