14 October 2014

Черепишки манастир "Св. Успение Богородично"


Искърското дефиле, село Черепиш, Стара планина, река Искър, манастир - Черепишки манастир. Всичко в едно! Този манастир е свързан с името на цар Иван Шишман. Манастирът е многократно рушен и възстановяван. През годините на Възраждане е духовен и културен център. Приютявал е революционери, писатели. През 1797 година Софронийй Врачански намира тук убежище... 


 Нашето посещение е през делничен летен ден. Разминаваме се с група от трима чужденци, които са приключили с посещението на манастира. 
описание на мястото - спокойствие, тайнство, старини, история, култура, вяра...
Поглеждаме нагоре и виждаме костницата - храм, в която са поставени костите на част от Ботевите четници.
 Влизаме във вътрешната част на манастира с неговия храм. Точно в момента е осветена, от слънцето, средата на църквата. Свещи, молитва, поклон!


 Камбанарията и манастирската чешма. Изкачваме се до камбаните - медни оцветени в зелено от времето....
 Слизаме към реката. Поглед към нея. Извива се от векове край това възвишено място - свързани в едно. Комбинацията е величествена.
река Искър
 Влизаме във Вазовия кът - книги, история, документи. В малките стаи е изграден музей на манастира...
 Последното преди да тръгнем е изкачването до Рушидовата къща, която е строена от богатия турчин бей Рушид в непристъпните скали. Построена в знак на благодарност за оздравяването на дъщеря му след дългите молитви на монасите от манастира.
 Време е да се отправим днес до още един манастир - Седемте престола.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...