20 November 2014

Македония, село Велюса, манастир "Въведение на Пресвета Богородица Милостива (Елеуса)"

Македония, село Велюса, манастир
 "Въведение на Пресвета Богородица Милостива (Елеуса)"
Здравейте, приятели! В няколко публикации ще ви изведем извън България. В края на ноември 2014, посетихме Македония. Искаме да споделим своите впечатления от района на Струмица и Дойранското езеро.
Екскурзията, която направихме и предстои да ви покажем, беше еднодневна и започна рано в 6:00 часа на 25 ноември (събота).

Първото място, на което стъпихме беше в село Велюса и манастира "Въведение на Пресвета Богородица Милостива (Елеуса)".
Манастирът се намира над селото. Изкачваме се по стръмните улици на селото, което ни отнема около 15 минути. Първото, което виждаме е църквата.

 Манастирът съществува от 1080 година. Съграден е от монах Мануил, който го посвещава на Света Богородица., по точно на Въведението й в храма. С църквата съгражда и мъжки манастир със строг "светогорски типик". Манастирът е самостоятелен до 13 век. След това е метох на светогорският манастир Ивирон. След 1913 година манастирът е напуснат от последните монаси. 
Животът се възобновява през 1995 година.
От 1996 година се превръща в женски манастир. И по време на нашето посещение една мила монахиня ни разказа накратко историята на манастира и ни показа най-ценните неща, които да видим в църквата.
Манастирската църква от към източната част
Монахинята ни показва непрекъснатия кръст, който днес е умело изписан и съвпада със стария. уникален по това, че няма край, нито начало.
 Църквата е разделена на две. Намираме се пред входа към олтара. Отгоре може да се прочете на гръцки надписа за създаването на манастира от отец Мануил.
Вече сме пред олтара. Зад кръста можем да видим красивото изображение на Пресвета Богородица.
 Монахинята ни показва още една забележителност и уникалност, която до момента не бяхме срещали - изображението на Исус Христос на 12 годишна възраст.
Изображение на Христос на 12 години
 Палим свещ, купуваме сувенир и тръгваме към следващия манастир, който е само на 5-6 километра от тук - село Водоча, манастир "Свети Леонтий".

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...