21 November 2014

Македония, село Водоча, манастирски комплекс "Свети Леонтий"

Екскурзията ни в Македония продължава. Представяме ви втория обект, който посетихме в Македония.
От манастира "Въведение на Пресвета Богородица Милостива (Елеуса)" в село Велюса се отправихме към манастирския комплекс "Свети Леонтий" в село Водоча.
 Първата порта, която видяхме, след като слязохме от автобуса се оказа затворена. Затова заобиколихме покрай манастирската стена, за да минем от другата страна.
Изкушихме се да направим първата снимка от църквата през стената. 

 Влизаме през портата. Пред нас се разкрива уреден двор и голяма църква. Мястото, на което сме е комплекс, тъй като тук се намират няколко църкви. На информационна табела под навеса прочитаме и научаваме повече.
Македония, село Водоча, манастирски комплекс "Свети Леонтий" 
Църквата е посветена на Покров на Пресвета Богородица и на Свети Леонтий. Затова по-късно в църквата виждаме две икони.Комплексът се състои от четири църкви: раннохристиянска базилика, източна, западна и средно Водочка църкви.
Раннохристиянската базилика датира от 4-5 век и се намира на югоизточния дял на днешната църква.
Източната църква е била трикорабна куполна епископска базилика издигната в периода 7-9 век. През 9 век Цариградската патриаршия възобновила мисията си в Македония, като изпратила двамата братя Кирил и Методий. В периода 845-855 Свети Методий бил наместник в тази околия на Константинопол. По-летописи се приема, че тук именно са се написали много християнски книги на славянски език. Тук е бил и Свети Климент Охридски. Смята се, че източната църква е била разрушена по времето на цар Самуил.
Фрагменти намирани по време на разкопки в района 
 Западната църква е изградена в периода 1018-1037 година, която е малка, кръстовидна, куполна църква посветена на Въведение на Пресвета Богородица Елеуса. От времето на тази църква са запазени фрагменти от стенописи. Църквата най-вероятно е била малка за нуждите на енориашите и не е  била патриаршеска. Двете църкви източна и западна се обединяват и се построява около тях още по-голяма църква, която е наречена Средна Водочка църква.
Средна Водочка църква датира от края на 11, началото на 12 век. Тя е патриаршеска и в началото е на името на Пресвета Богородица, но по-късно неин светец става Свети Леонтий.
Вътрешността на църквата с олтара и иконите 
 През 14 век манастирът е пострадал от силен пожар. През 19 век и началото 30-те години на 20 век претърпява две силни земетресения. За да защитят вече пострадалите фрески, голяма част са свалени през 1958 г. и днес се намират в музея в Скопие.
Църквата е посветена на Покров на Пресвета Богородица и на Свети Леонтий
В периода  1975-1982 се правят реставраторски, изследователски и възстановителни дейности в църквата. При разкопки около църквата са разкрити две бани, с много рядък градеж и християнски некропол..
 Отново навън обикаляме в двора на комплекса. Не ни се тръгва. Но трябва да продължим, за да можем да видим още от Македония.
 Последна снимка от манастира и църквата. Следваща спирка град Струмица.
Македония, село Водоча, манастирски комплекс "Свети Леонтий" 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...