25 January 2015

Гърция, Солун, Римски форум (Агора)

Гърция, Солун, Римски форум 
Отново от Гърция -Солун.
След посещението ни в църквата "Свети Димитър", продължаваме пешеходната обиколка в Солун. Спускаме се директно по посока центъра и стигаме до римския форум на Солун, който е разположен в горната част на площад Аристотел. Преди идването на римляните тук е имало  древна гръцка Агора, която е обновена през 2 век.  Виждаме няколко запазени врати. На тази сцена са се провеждали и гладиаторски борби.


Агората е разкрита през 60-те години на миналия век.
Въз основа на моделите на форумите, които римляните са строили в много провинции на империята, Римския форум е построен в центъра на укрепения Солун. Точно на мястото, където две главни улици, една ориентирана от север на юг (кардо ), а другият от изток на запад (декуманус) се пресичат. Форумът представлява икономическия, политическия, социалния и религиозен център на града в продължение на много години.
Римският форум е създаден около правоъгълна каменна настилка с дължина 146 м и ширина 97 м,  и представлява аркади и големи обществени сгради. В източната част на обекта са разкрити площад с източната и южната част на аркадата, на Криптопортик, монетен двор, банята и Одеона. Това съответства на приблизително две трети от целия участък от оригиналния форум.


В областта на Римския форум, колонадите, подови мозайки, апсиди, вода и канализация на тръбите са били намерени, заедно със статуи, стъкленици, гърнета, монети и т.н.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...