26 January 2015

Антична крепост "Боровец", село Разлив, общ. Правец

Антична крепост "Боровец", село Разлив
Днес сме в района на Правец. Тръгваме по посока Ботевград. Малко преди село Разлив виждаме табела с надпис "Антична крепост "Боровец" и свиваме вдясно от пътя. Започва новото ни приключение. Пътят към крепостта се изкачва в планината. На първия разклон трябва да свиете  вляво. Още малко и стигаме до екип от строителни работници, които полагат интересна настилка. Оставяме колата.

Движим се по алеята. Пред нас е връх "Голям Боровец", където е и крепостта.
 Природата около нас е красива. Зеленина и много насекоми. Обръщаме внимание на всички и споделяме някои с вас. Черен бръмбар...
Черен бръмбар

Водно конче
Обработената част с алеята свършва и навлизаме в частта на изкачването на върха. Движим се вече по красива горска пътека.
 Нарочно споделяме снимките по-долу. Именно тук е хубаво да знаете, че трябва да продължите вдясно по пътеката, на която ние първия път не обърнахме внимание, а продължихме напред.

Вече няма грешка, още малко и сме на върха. Текат усилени разкопки на екип от историческия музей в Правец и професор от София. Посреща ни уредничка от музея  Михаела Занева, която ни споделя за разкопките и ни показва крепостта.

Въвежда ни навътре в крепостта, за да видим цитаделата, където са разкрити сгради изградени от ломени, камъни на калова спойка, както и една сграда на хоросан с по-специално предназначение.

 Крепостта обхваща територия от около 4 декара и е на надморска височина 848 метра. Намира се на стръмно било, с добра видимост към всички посоки. Траките са първите обитатели на тази територия още от 4 век преди новата ера.
 Крепостта е обитавана и в римския период, средновековието...
Разкопките са започнали през 60-те години на миналия век. Последните години проучванията се възстановяват и по програма за регионалното развитие текат усилени изследвания.
 

По време на разкопките са разкрити много фрагменти от керамика от І-во хилядолетие пр. Хр. до VІ в. от н. е. По всяка вероятност в древността на това място е съществувало тракийско светилище, което е продължило да съществува и през римския период.
Досега са открити различни предмети от бита, фибули, стрели, оловна пластина с надпис на гръцки език, монети, каменни точила, фрагменти от бронзови огледала, оловни рибарски тежести, керамична лампа и др.
Разходката ни е към своя край. Следваща дестинация - Черепишки манастир
Препоръчваме ви, когато сте в този район да видите:

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...