19 March 2015

Боянската църква "Св. Никола и Св. Пантелеймон", София

Боянската църква "Св. Никола и Св. Пантелеймон", София
Първият ден на месец ноември - денят на народните будители. Решаваме да посетим Боянската църква в квартал Бояна, София. От указателните табели научаваме, че църквата е строена на три етапа: 10-11 век, 1259 г. и 1845 г.
Стоим пред входа на двора с църквата. Правят ни впечатление зида и керемидите.

Влизаме в двора. Вляво от нас е висока вековна секвоя, засадена от цар Фердинант през 1907 година.


В къщата отдясно на входа се продават билети за влизане в църквата. В църквата влизат групи по 10 човека. Престоя е за 15 минути. Канят ни да влезем първо в църквата, а след това да разгледаме двора и да си купим сувенир ако желаем, тъй като групата се е събрала.
Вървим по пътеката. Влизаме през вход, който е от страничната страна на църквата.
Попадаме първо в най-новата част от църквата от 19 век. Снимането вътре е забранено. Помолени сме учтиво да приберем фотоапаратите и да оставим водача да ни разкаже историята на църквата и покаже стенописите. Разбираме, че църквата е част от културното наследство на Юнеско именно заради уникалните й запазени стенописи. 
"Първата църква е малка, кубична и кръстокуполна; нейната апсида и сега гледа на изток с единственото си, тясно като амбразура прозорче. Строена е в края на Първата българска държава, на границата между 10-ти и 11-ти век. 
В разцвета на Втората българска държава, местният севастократор Калоян достроява към нея
втора църква, която е двуетажна. Първият етаж е ниско, засводено помещение, което веднага става притвор на старата църква, а вторият етаж е превърнат в семеен параклис. Любопитното е, че в притвора има две полукръгли ниши, издълбани в северната и южната стена – тези ниши са били предназначени за гробници на Калоян и жена му Десислава. А към параклиса на втория етаж са водели стъпала, които не са стигали до земята – смята се, че е била използвана
подвижна стълбичка. Така ансамбълът от църква, притвор-гробница и параклис-укрепление е станал чудновато убежище – едновременно телесно и спиритуално - за семейството на севастократора.
Третата част на църквата е построена през 19-ти век и сега е неин западен вход;
Озовавайки се в кубичното предверие на Боянската църква, погледът неизменно се спира в малката, дървена вратичка, която води към притвора на Калояновата черква. Този притвор, заедно с параклиса и наоса на църквата е изографисан от митичния боянски майстор през 1259-та година." (текст: Недев)
Вглеждаме се във всеки посочен стенопис. Неусетно минават минутите...
Излизаме навън...
Ето от красотата на двора около църквата.
Кръстовете от страната на входа за църквата.
 Правим пълна обиколка. лесно е човек да забележи трите църкви...

 Тук се намира гробът на последната царица на българия - Елеонора.

Можем да отпием Витошка вода...студена и вливаща енергия.
Дворът и пътя към изхода.
Благодарим ви, че посетихте виртуално с нас Боянската църква. До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...