16 April 2015

Гърция, Солун, Ротондата "Свети Георги"

Гърция, Солун, Ротондата "Свети Георги"
       От римския форум се отправяме към ротондата "Свети Георги". 
       Ротондата е построена в началото на 4-ти век. Тя е римски впечатляващ паметник вписан в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Вероятно сградата е построена като мавзолей за император Галерий, който е бил  в Солун в края на 3 век и началото на четвърти. предполага се, че е част от внушителен комплекс, който включва  дворец на Галерий (Square Navarinou), Хиподрума, Арката на Галерий (Камара) и други сгради в Солун.




      Ротондата има вътрешен диаметър 24,5 метра и 30 метра височина, а стените са 6,3 м дебели. Вътре има осем апсиди (вдлъбнатини). В края на 4-ти век император Теодосий Велики (379-395) е кръстен като християнин в Солун и сградата се превръща от мавзолей в християнски храм. 
      Християните са украсявали стените на Ротондата с мозайки от невероятно разнообразие от цветове, а фигурата на Христос е изобразен в центъра на купола в блестящ сфера, в цветовете на дъгата. За съжаление, само малко може да се види в днешно време на този състав. Въпреки това, под купола, ленти от ангели, мъченици и светци на ранните християнски времена са изобразени и консервирани в значително по-добро състояние. Църквата е посветена на Христос или Архангелите и периода 10 -12-ти век е катедралата на Солун.
     След турската окупация, катедралата е превърната в джамия и минарето, което стои пред него, е построена през 1591. След освобождението на града през 1912 г., сградата отново  е трансформирана в християнска църква под името на Свети Георги. Накрая, името Ротондата надделява благодарение на цилиндричната форма на паметника.
Ротондата е отворен всеки ден 08.30-15.00. Входът е свободен. 

 Стоейки вътре няма как да не се загледаме по детайлно във фреските, изображения по стените - рисуваните и мозайките, изобразяващи великолепни фигури....



 Препоръчваме ви, когато сте в Солун да го посетите! Има табели, но стигайки до арката на Гарлерий, няма как да не видите ротондата. Приятно приключение!


До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...