16 April 2015

Великден, Етрополе 2015

Тази година за Великден бяхме в Етрополе. Красив балкански град, на 80 километра от София. Пътуваме във втроник. Още по пътя през Витиня започна да вали сняг. През мостовете имаше мъгла и само на 15 метра се виждаше напред пътя.


На следващия ден, снегът и дъждът спряха и решихме да се качим до местността Звездата, която се намира над града и има паметник от комунистическо време, но си остава едно от най-посещаваните места от града, тъй като гледката е уникална.
Минаваме край автогарата и през малкия парк, който води и към хотел "Еверест".

Върбите над автогарата, Етрополе
По стълбите към хотел Еверест, Етрополе

Хотел Еверест, Етрополе
В дясно от хотела има стар асфалтиран път. Изкачваме се още малко... Заглеждаме се в жълтия цъфнал храст, покрит леко със сняг.
Излизаме на местността Звездата. Пред нас е планината и паметника.  В дясно е малката църква "Свети Никола", който се отваря на големи празници.
Местност "Звездата", Етрополе

Храм "Свети Никола", Етрополе
Това, за което се качихме, но мъглата ту се вдигаше, ту падаше - поглед към град Етрополе от високо...


Отиваме към водата, която се стича от топенето на снеговете и при повече дъждове (снегове). Обичам това място.
Образувал се е малък водоскок, който улавяме за снимка през клоните на дърветата.

Може да се минава през реката и да се продължи разходката в планината. Ето и реката.
реката при звездата, етрополе
Решаваме да слезем по стълбите и минаваме през мост. Правим снимка с водата и парата излизаща от нея под моста.Велики четвъртък - сваряваме яйца. Боядисваме ги и ето резултата. Отделяме първото за къщата - червено. Намазваме лицата си за здраве с червеното яйце.
Разпети петък. Правим си гъст боб и салата от див чесън. Някои от нас минават под масата в църквата, привечер, за да се пречистят.
Идва Великден. Народ, народ. Винаги в неделя, може да се видиш с близки и познати. По обичай в града е и пазарен ден.Отиваме да запалим по свещица. Христос Воскресе! Чува се навсякъде около нас. Воистина Воскресе! е последвалият отговор. Слънцето грее, виждаме щъркелите в гнездото на центъра. Свири духовият оркестър при читалището на Етрополе. Все млади хора. Внасят още по-голямо настроение в празничния ден.
Етрополе, Великден 2015
Духов оркестър, Етрополе
Прекрасна седмица  с прекрасни хора. Бъдете благословени! До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...