19 April 2016

Исторически музей в град Клисура

"Клисура е исторически град, който е живописно разположен в най-западната част на Стремската долина. Името е получил от особеното си разположение. Кацнал е в клисурата между Стара планина и Средна гора. през която преминава единственият път от Златишката за Стремската долина. Населението му е било винаги чисто българско, предприемчиво и будно."




Днес сме в Историческия музей на Клисура. Първото, което ни посреща е черешовото топче и надпис за Клисура. Музеят се помещава в сграда строена по случай 50 години от Априлското въстание "20 април 1876", която е читалище паметник-музей.
Заглеждайки се във витрините прочитаме за един от най-видните клисурци, който е Христо Г. Данов. Той е известен и като "Апостол на народната просвета", тъй като създава през Възраждането в Пловдив Първото българско книгоиздателско сдружение, което изиграва главна роля за развитието на българката просвета и учебно дело.
Той поставя началото и на читалище в Клисура през 1854 г.

Личната библиотека на Хр. Данов, Клисура
Географски карти издадени от Хр. Данов
Един от най-забележителните експонати е камбаната, ч която е обявено Априлското въстание в Клисура. Дарена е през 1862 година от Неделчо Петрович.

Намираме се в отдела посветен на Априлското въстание. Поклон пред загиналите!

Стена с имената на загиналите от района по време на Априлското въстание
Седем дни знамето на Свободата се развява над Клисура. Докато клисурци се радват на свободата си, карловският кесаджия Тосун бей е побил знамето Санджак шериф и приканва правоверните мюсюлмани срещу въстаналите българи. 
На 26 април 1876 година след героична борба клисурските въстаници отстъпват пред 2000 орда на Тосун бей, която подлага на сеч, грабеж и пожар въстанала Клисура. Загиват над 400 мъже, жени, деца и старци. Цяла Клисура е опожарена до основи. Всичките 830 къщи, включително двете училища и църква са изпепелени.
 Черешовото топче на въстанието в Клисура.

Друго нещо, което остава в сърцата ни от експонатите е иконата на Света Богородица. Една от малкото оцелели икони от предосвобожденска Клисура. С нея из гората към Копривщица бяга 12 годишния Йовко Кушев, а останалото население в злочестината си я почита като икона-спасител.
В друг отдел има изложени картини на български художници.

Преди да тръгнем споделяме с вас и един от най-големите поминъци в този район - розопроизводството.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...