06 May 2018

Медуница, Pulmonaria officinalis

Медуница, Pulmonaria officinalis
Витоша. Поредният представител на пролетните цветя в средата на април - медуницата, имахме късмет да го видим в два от цветовете му.
Малко за цветето: "Медуцина (Pulmonaria officinalis) е тревисто вечнозелено растение от рода Медуцина, принадлежащо към семейство Грапаволистни. Името на рода идва от латинското название „Pulmoa”, което означава бял дроб. Използвано е за първи път от Леонарт Фукс /1501- 1556/ , немски лекар и един от основателите на ботаниката .
Листата са зелени на цвят, сърцевидни, повече или по-малко продълговати и заострени и винаги със заоблени и често рязко определени бели или бледо залени петна. Горната повърхност на листата има малки неравности и е покрита с мъхче. Листата на този храст в центъра са изядени от гъсениците на молец Ethmia pusiella. Стъблото му е високо до 35 см. Корените са му разклонени. През пролетта растението разцъфва. Петте венчелистчета на цвета в началото са червени или розови, по-късно се променят към лилаво, поради промяната на вътрешната стойност на рН на венченистчетата. Цветовете съдържат боя, която е част от антоцианини и променя цвета от червен /киселинен/ до син /алкален/. Цъфтежът на Медуцината обхваща периода от март до май  и семената узряват от май до юни. Опрашването се изпълнява от насекоми /entomophily/- главно пчели, пеперуди. Семената се разпространяват от мравките."
Медуница, Pulmonaria officinalis


Медуница, Pulmonaria officinalis
Медуница, Pulmonaria officinalis

Действие и приложение:

Медуцината се отглежда в продължение на векове като лечебно растение. Тя е полезна при лечението на заболявания на гърдите и астма. Действа леко загряващо и кръвотворно. Използва се при туберкулоза, бронхит, задух, възпалено гърло. Растението се изсушава и няма мирис. Има отхрачващо, противовъзпалително и диуретично действие. 

Намира приложение при заболявания на дихателните пътища /остър и хроничен бронхит, ларингит, кашлица, бронхиална астма/. Използва се при кървава урина, възпаление на бъбреците, женски болести, камъни в пикочния мехур, хемороиди. Листата от Мидуцината се използват за лечение на гноясали рани. Лекува заболявания на стомаха, червата, диарии и др.
Медуница, Pulmonaria officinalis

Медуница, Pulmonaria officinalis

Медуница, Pulmonaria officinalis
източник тескт: http://bilki.pharmacy-bg.com/2427-medunica-mecha-pita.html

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...