06 May 2018

Подбел, Tussilago farfara L.

Подбел, Tussilago farfara L.
 На разходка във Витоша над хижа Селимица, в средата на април месец. Многообразие от цветя, цъфнали навсякъде. След минзухара ни посрещна цъфналият подбел.
Многогодишно тревисто растение с тънко, дълго, разклонено коренище. През ранна пролет от коренището израстват 4-15 см високи, неразклонени стъбла, покрити с дребни, яйцевидно ланцетни, кафявочервени листчета. На върха на всяко стъбло се образува по една цветна кошничка, до 2 см в диаметър, с обвивка от един ред листчета. Съцветното легло е голо, без люспи и почти плоско. Цветовете са златистожълти; крайните са езичести, а средните — тръбести. Плодовете са тясно цилиндрични, ръбести, на върха с хвърчилка от многобройни власинки. След прецъфтяване стъблата загиват и едва тогава се появяват листата, разположени в розетка. Листата са с дълги дръжки, почти кръгли, 10-20 см в диаметър, в основата сърцевидни, неравномерно, вълнообразно, едро назъбени с червенокафяви зъбчета, отгоре зелени, голи, отдолу - бяло напластени. Цъфти от февруари до април.
Подбел, Tussilago farfara L.


Действие и приложение:

Листата на подбела са отдавна известно средство против кашлица и задух. Притежават омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие.
Използват се за лечение на ларингит с пресипнал глас, остри катари на горните дихателни пътища, бронхитибронхиална астмавъзпалителни процеси на белия дроб.
Дрогата се употребява още за лечение на възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, като апетитостимулиращо и подобряващо храносмилането средство. Използва се и при възпалителни заболявания на пикочните пътища.
В народната медицина е популярно налагането на пресни листа от подбел върху раниязвициреи, а под формата на лапи от счукани пресни или сухи листа - за лечение на кожни заболявания, възпалени разширени вени на краката, мазоли и др. Сухите листа се използват още за пушене при задух (бронхиална астма).
Подбел, Tussilago farfara L.
източник текст: http://bilki.pharmacy-bg.com/2448-podbel.html

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...