27 March 2010

Архитектурен резерват село Долен, община Сатовча, област Благоевград

Село Долен е известен със своите стари къщи. Минахме от там за половин час през пролетта на 2009 година. След село Сатовча по посока Гоце Делчев, отбихме вдясно, виждайки табела. Бяхме чували за това място и не можеше да не го видим.
Намира се на около 20 км от Гоце Делчев, но принадлежи към Благоевградска област. Надморската височина е над 1000 метра и по време на изкачването, следвахме извит тесен път. Покрай пътя имаше много хора, работещи, подготвяйки специални, характерни за района облицовки за къщи. Направи ни впечатление, че повечето от тях бяха под 30 години. Явно този поминък ги задържа в този район.
Изкачихме се на достатъчно високо място, след което следваше спускане към самото село. Ето първата снимка от там - общ изглед, вижда се и църквата:

Село Долен, обл. Благоевград

Слязохме и стигнахме до кметството, което лесно се разпознава с българските знамена по него. Заповядайте на фото разходка в това интересно място.
В по-голямата част текат реставрации на къщите. Усещането, че сме попаднали в едно различно място, от друга епоха, се засилваше, колкото повече стояхме сред сградите на селото.



Посетете това място запазило старият дух на България!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...