10 October 2008

Пещерата "Съева дупка", село Брестница, Ловеч

Съевата дупка е една от най-красивите пещери в България. Тя се намира близо до Ловеч и много лесно се стига до нея. Влиза се по групи. Има входна такса. Обличайте се! Ако е лято си носете дрехи, че вътре има постоянна температура от около 5-6 градуса.
Има няколко зали и е на 4 нива и има 5 галерии. Изключително устроена е. Става да се иде и с по-малки деца.
Твърди се, че тази пещера е била използвана от древните хора. В нея са намирани кости на животни, глинени съдове и прочие.
Съевата дупка
Уредника и водителя в пещерата разказва за нея, че е над 3 млн години. Има два вида образувания, които могат да се видят. Сталагмити - израстващи от земята нагоре и сталактити - образуващи се от тавана на пещерата. На много места те се срещат и образуват интересна нова форма. Вода има навсякъде, тя се стича по сталактите. Твърди се, че един сантим растеж на сталактит отнема около 150-160 години. Интересно, а може да се развали само за миг. За това когато сте в пещерите, не докосвайте нищо и се грижете за създаваното милиони години.
Пещера Съевата дупка
Разхождайки се в пещерата ще видите изключителни образувания, на които са дадени имена. С фенера си уредника ви показва най-известните от тях. Може да се снима стига да си платил. Няколко от образуванията са на Дева Мария, Снежанка и седемте джуджета, Наклонената кула в Пиза и прочие и прочие. Все пак всеки човек има въображение и може да види различни неща във всяка една скала.
Пещерата се намира на 500 метра надморска височина. И е в Стара планина. Влажността на въздуха може да е от 85-98%. В зависимост от сезона. Същото важи и за температурата.

Пещерата има своята история. Твърди се, че е открита от двама братя от село Брестница, което е на няколко километра от пещерата. Братята са бягали и са се укрили тук по време на турското робство. Имената им са били Съьо и Сейо, на тях е кръстена и пещерата. Пещерата се посещава масово от 1967 година, след като е преустроена,и проучена и защитена. Сега е една от 100 национални туристически обекта.

Скални водопади, пещера Съева дупка

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...