26 December 2008

Девин, язовир Въча

Едно хубаво място за риболов и почивка. Язовир Въча, предходното название язовир Антонивановци е променено с указ през 1999, се намира в южна България, община Девин, на пътя Кричим-Девин, Родопите. Близо до това място се намира пещерата Дяволско гърло и Ягодинската пещера.

Това е един от най-големите язовири в България и най-големият по поречието на река „Въча” – втората по дължина река за южна България, след р. Арда. За любителите на природата гледката която се открива към него от връх Св. Илия е неповторима – вижда се 90 % от размерът му. Язовирът е дълъг над 30 км. и е един от най-дълбоките. Предназначението му освен за енергопроизводство и за напояване е и за осигуряване на питейна вода за част от Пловдивска област.
Във водите му плуват - Бабушка, Бял амур, Бяла риба, Каракуда, Костур, Платика, Речен кефал (Клен), Скобар, Слънчева риба, Сом, Уклей, Червеноперка, Шаран, Щука, което привлича много запалени рибари.
Около язовира можете да отседнете на палатка или пък в някой хотел. Има и други места за нощувка. Човек стига да стигне до там, няма да остане под открито небе. :)

2 comments:

Selo Banya Bansko said...

Невероятно красиви гледки. Това е главозамайващо, изключително красиво браво на автора на снимките.

Lio Popov said...

Снимките и мястото наистина са красиви, но за съжаление, видяхме и много пластмасови бутилки в язовира и десетки чували с част от извадените вече бутилки... За съжаление българинът все още не може да се научи да изхвърля на правилните места своите отпадъци...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...