16 December 2008

Теменуга, теменужки

Трицветна теменуга (Viola tricolor) - е цвете от род Теменуги, без миризма. Цъфти през пролетта и лятото. Цветята по-долу са снимани пролетта на 2008, в центъра на град Етрополе, България. Нежни цветя, в много цветове и много живот - насекоми сред тях.
Повече информация за трицветната теменуга.

Описание: Трицветната теменужка е често срещано градинско растение, което образува цели килими в синьо, пурпурно или лилаво, до тъмно розово, в различни комбинации. Те имат сравнително кратък живот, и са по принцип едногодишни или двугодишни.
Грижи: В средата на лятото някои видове теменужки започват да изглеждат доста рехаво и провлачено, затова е добре да бъдат подрязани до около 7.5 см. Това ще окуражи бързия растеж, а цъфтежът ще започне след няколко седмици.Необходимо е често да се почистват от увехналите листа и цветове, което ще попречи на образуването на семена.
Място: Теменужките обичат богатата на хумус почва, с голямо съдържание на изгнили листа и тор, които обикновено се добавят през пролетта. Не е необходимо допълнително да бъдат наторявани, това единствено би могло леко да засили развитието на листата. Би могло обаче през лятото да им се добави малко течен тор, съдържащ поташ, защото той благоприятства цъфтежа. Теменужките могат да бъдат отглеждани и в сандъчета, но минималната им дълбочина следва да бъде 30 см. Поставят се на полу - сенчесто място, за да не изгарят от слънцето.
Размножаване: Вземете резници през август или ранния септември.Те трябва да бъдат с дължина 5 см.и да бъдат почистени от всякакви цветове или пъпки. Отстранете най – долните листа, оставете само 2 или 3 в горния край. Това се прави, за да не изсмукват излишните листа влагата от стеблото. Добре е да вземете резник точно от мястото, където е възела на листото, защото там са концентрирани веществата, които са отговорни за образуването на корени. Поставете резника в почва или вода. Изнесете ги на открито, на полусенчесто място Корените би трябвало да се появят след 3 седмици.
Това са теменугите, които снимах в центъра на град Правец в началото на април 2009 г.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...