11 January 2009

Разходка през снежен Перник

Добре дошли в град Перник!
Градът е вторият по големина град в Западна България след София. Разположен е на 30 km. югозападно от София, на 59 km. североизточно от Кюстендил, на 70 km. северно от Благоевград. Той е и най–големият град в България за добив на въглища.
Перник е важен транспортен център с удобни железопътни връзки за София, Благоевград, Кулата и Кюстендил. В градската част е развит тролейбусен и автомобилен транспорт. Пътническите превози се осъществяват предимно от общинската транспортна фирма.
През територията на града преминават автомагистрала , много първокласни, второкласни и третокласни пътища. В региона се намира един от най-старите търговски пътища на Балканите - София-Солун-Скопие.
Град Перник се намира в югозападната част на България, разположен в Пернишката котловина с надморска височина между 700 и 850 m, дължина 22 km и е заобиколен от планините Витоша, Голо Бърдо и Люли. През града тече река Струма, която извира южно от Черни връх и е сред най-големите реки в страната, с обща дължина от 290 km. Общата площ на града е 28 862 дка, включително с кварталите Бела вода, Изток, Тева и Калкас. Градът е стопански, културен и административен център на община с два града и 22 села. Перник е и център на област Пернишка. още...
Мостът на влюбените - каменният мост


Преминаваме през мостта на влюбените и отиваме в парка. Приятна разходка!
Къщичката на Баба Яга

Заспалите детски люлки, пързалки и катерушки

Алеите на парка.Езерцето в парка
Закуска
Кръга в парка
Открита естрада в парка на Перник
Обединен детски комплекс - гр. Перник


Дворец на културата Перник
Скулптури в град Перник
Тези скулптури се намират в центъра на града от двете страни на двореца на културата.
Св. Иван Рилски
Скулптури на различни творци
Общински младежки дом - Перник център


Център - град Перник

Открит музей на миньора в центъра на Перник
Хотел "Струма" и Синдикален домЦентрална поща
ОББ банка и централна поща Перник

Банка ДСК - Перник
ГУМ - градски универсален магазин
Минна дирекция
Перник е известен с добива на въглища и минното дело. Това е дирекцията, в която се помещава управата на всички мини намиращи се в област Перник. Има и кула с часовник, който показва времето на перничани.Паметник на Кракра Пернишки в центъра на градаПаметник на миньорите в центъра пред общината

top - начало
Църква "Св. Иван Рилски" и общината
Св. Иван Рилски е закрилник на град Перник. На 19 октомври всяка година празнуваме ден на града, когато е и църковния празник на светеца. Общината се намира до църквата. Тук е и областната управа.
Река Струма
Преминава през целия град Перник. Тези снимки са от центъра на града и от парка.
Премяна в синьо - дървото е отстрани на монумента на миньора


Улица "Търговска"
Тази улица е централната. На нея има много заведения и магазини. Свързва центъра на града със съдебната палата, НОИ, пожарна и данъчно.

Центърът в нощна премяна с много светлини

Поздрав от ПЕРНИК!


top - начало

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...