18 December 2009

Спа Хотел Акватоник, Велинград


Спа Хотел Акватоник е 5 звезден хотел, намира се в квартал Чепино на Велинград, непосредствено до ЖП линията. Като цяло впечатленията ми за хотела за добри, но може да се иска още...
Гостувах на хотела за два дни през декември 2009 г. Голяма регистратура, топло... Препълнен с много гости, от които добър процент деца, играещи по асансьорите. Единият от тях панорамен. Хотела в цените си за нощувка включва безплатни закуска и вечеря.

14 December 2009

Руенски манастир, село Скрино, част 1

Руенският манастир "Свети Иван Рилски" се намира на 3-3.5 км над село Скрино. Родното място на светеца. Село Скрино се намира в обл. Кюстендил и е на 10-на км от град Бобошево. Има табели, които ви отвеждат до селото. Непосредствено преди селото има табела указваща посоката за манастира.
Руенският манастир е построен през 2000 година на място, на което и преди е имало светилище. Може би един от най-новите манастири в България. Не работи всеки ден, но в дните когато приема посетители, винаги ще ви посрещне някой монах. Направи ми впечатление, че са млади хора. Сами си строят сградите , в които живеят. Все още има работа по самият манастир, постройките им за спане. Няма хотелска част и няма и да има.
На около половин километър над манастира се намира пещерата, в която е живял Иван Рилски преди да отиде към Рила планина. Най-високо на върха на тази планина, над манастира има кръст, виждащ се през цялото време по пътя на изкачване.
Пътя, по който идваме с кола е десния. Има табела сочеща наляво. Местен жител ни каза, че около 2,5 км е разстоянието до манастира. Мисля, че беше повече, но пък гледките които се разкриваха пред нас изкачвайки се постепенно, независимо, че е есен, си заслужаваха, че оставихме колата.

Руенски манастир, село Скрино, част 2

лед като посетихме манастира и запалихме по свещ в църквата, тръгнахме към аязмото със светена вода. Пещерата оставихме за някоя следваща разходка до това красиво място.
Пътя за аязмото

08 December 2009

Момина скала и Копитото, Витоша

Средтата на ноември. Слънце. Няма и загадка за наближаващата зима. Една кратка разходка в планината Витоша. Къде? Кулата и хижа "Момина скала". За 30-40 минути от София, а и от Перник се изкачихме с кола до Копитото. От там пеша по живописен път в гората стигнахме за около 30 мин до хижата. Слънчева просторна полянка. Има място за всеки. Седнахме на една масичка, хапнахме и се порадвахме на есенното ноемврийско слънце. В хижата има място да се преспива. Има си кухня със традиционни ястия ( например копривена чорба)... Насреща има ресторантче, което също има хубава кухня. Място за игра и отдих. Наближава три часа. Време да слизаме към града. След един час ще залезе слънцето и ще се усети студа.

Момина скала е скалисто възвишение над левия бряг на Боянска река, върху която в края на 10 и началото на 11 век се е издигала средновековна българска крепост. Днес на това място има хижа със същото име - Момина скала.

Ето и снимки от мястото:

Телевизионната кула на Копитото, Витоша
Телевизионната кула на Копитото, Витоша

04 December 2009

Подземен музей на миньора "Старите рудници 1891" - град Перник

На 4 декември е денят на миньора. Честит празник на всички работещи в тази сфера.
Нека посетим заедно първата мина открита на Балканския полуостров, която се намира в град Перник. Понастоящем е направена на музей, в който е показано основата на миньорксия труд и въгледобив.
Тази мина е закртиа през 80-те години на миналия век.
Входа на мината. Вдясно се вижда вкаменено дърво, което е на милиони години. Всеки който го докосне и си пожелае нещо, то му се сбъдва.

02 December 2009

село Планиница, обл. Перник, фото разходка в дъбова гора

Слънчев ноемврийски ден. Излизаме на разходка в планината над село Планиница. Предлагаме ви нашата разходка в снимки.
Есенна трева

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...