02 July 2011

Село Киреево, общ. Макреш, Видин

Читалището, село Киреево
  Киреево е село в Северозападна България. То се намира в община Макреш, област Видин. Селото носи името на капитан Киреев - руски офицер, герой от Руско-турската освободителна война. Селото е заселено през 1880 г.
  Пътуването ни до това село, което се намира само на 10 километра от границата ни със Сърбия беше в края на месец август 2010. След като бяхме посетили град Кула и Раковишки манастир, решихме да се върнем към Видин, минавайки през това малко село на България. Спряхме се привлечени от паметника намиращ се на центъра. Слязохме пред кметството, за да направим малко снимки. 

  Готови да си тръгнем, се приближи до нас един господин и ни попита дали не сме журналисти и спомена за някакво отминало събитие само преди няколко дни - събор, на който са се събрали много хора. Оказа се, че разговаряме с кмета на селото Герго Гергов. Името ни впечатли, тъй като това име се среща само в определен район на България (Врачански) и така започна разговора ни. Как с обединени сили на кмет и съселяни подновяват църквата, площада, направен е местен музей помещаващ се в читалището с материали предоставени изцяло от хората - за съжаление не можахме да влезем, тъй като не се намери ключа. Разказа ни за паметниците, които са на центъра; за планината Връшка чука, която е границата между селото и Сърбия.
  Радваме се, че имахме късмета да се срещнем с кмета и да видим толкова положително настроен човек, който прави всичко, което е по силите му, за да може селото му да има някакъв просперитет, в този забравен край на България.
   Ето и снимките, които направихме от село Киреево.
Кметството
Паметник на капитан Киреев


Паметник на загиналите от войните между 1912-1945 година
Отиваме към църквата, на която се ремонтираше покрива. Видяхме в двора й малка плоча с името на летец, паднал по време на Втората световна война в района на селото.
Църквата на село Киреево
Икони от църквата
Олтар на църквата в село Киреево

Центърът с кът за отдих и среща
Зачитайки се в табелата на центъра научихме, че в района на Връшка чука се намира растение, което може да се срещне само тук и то е Българският ерантис или Erantis Bulgaricum, което расте само в края на месец март. Съществува екопътека тръгваща от Раковишкия манастир до връх Черноглав - екопътека "Ерантис Булгарикум". Вървейки по тази пътека може да видите най-старата липа в региона, която е над 200 години, най-северно разположената букова гора в България, пещера "Меча дупка", връх Черноглав с н.в. 858, от който започва Западна Стара планина, манастира, язовир Киряево и чешмата за пикник.
Указателна табела за екопътека "Ерантис Булгарикум"
Читалището с двата паметника
Пътя идващ от Раковишки манастир
Връшка чука и пътя на север към Видин
Време е да тръгваме. Часът е 17:20. Имаме дълъг път до Видин, но не може да не се спрем и на границата Връшка чука със Сърбия.
Поздрави на кмета на село Киреево от Български туризъм!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...