22 January 2013

Тракийска крепост, Гела , 1 част

Тракийска крепост "Градище", село Гела, България
Тракийска крепост "Градище"  се намира над село Гела в Западните Родопи, в Переликсия дял. Надморската височина е 1875 метра. Била е използвана като укрепено място от траките в периода на 11 век преди Христа до 3 век след Христа. 
Градището представлява отбранително, военновременно съоръжение. То е тракийската  крепост с най-високата надморска височина сред подобни проучвани до сега. Изградено е на тесен риолитен рид, разклонение на Переликски дял, спускащо се на север от връх Голям Снежник (2188 м.н.в.) в Родопите.

Крепостни стени, Градище, Гела
Имахме възможност да посетим крепостта, през лятото на 2012. За съжаление в един момент в планината табелите за нея изчезнаха.  Добре, че беше денят на Света Марина и имаше хора в тази част, тъй като има малък параклис на нейно име. Можехме да ги попитаме за посоката. Трябваше да се мине покрай параклиса, след това да се продължи към най-високото било което се вижда в района. Имахме късмет и кураж да не се откажем. Денят не беше добър, можеше да завали, а можеше и да не завали. В гората, в лятна буря... Стигнахме след преход от 2 часа може и малко повече... В подножието на крепостта има поставена табела за нея, и оказионни табели с информация за нея. Имаше да изкачваме още височина, за да видим крепостта. Беше проходимо... Отгоре, където не пречеха дървета, можехме да видим околността. Ако сте ентусиасти и сте готови да видите забравена част от тракийски времена, посетете я. Ето и нашите снимки, които успях да направя....
Посоката е параклис Света Марина
Едно от най-хубавите преживявания да се движиш в Родопите, независимо дали търсиш крепост или нещо друго е, че няма как да не обърнеш внимание на различните видове "буболета" наоколо. Затова ще видите и много насекоми, пеперуди, паяци, скакалци и прочие..., които заснехме по време на нашето изкачване към крепостта.

Една от малкото табели, които указват, че крепостта е в посоката в която се движим. :)
Минаваме край чешма, но няма вода...
Крие се скакалеца...
Красива пеперуда на пътя ни...
Видяхме хора с каруца, единственото превозно средство е може би и някой голям джип, която караше дърва. Хората ни увериха за посоката... Място на което може да утоли жаждата си някое животно...

Стигаме до параклиса. Вече е късно. Хора няма... Параклиса ще чака следващия си храмов празник. В ляво е беседка за отмора, а отдясно параклиса.


Параклис Света Марина, село Гела
Изкачването продължава... 
Сечко
Паячко
Стигаме до кафява табела за крепостта...Остават само 250 метра. Но оглеждайки се не виждаме добре пътеката... Добре, че детските очи ни помогнаха. ;)
Пътеката, която ни отвежда до крепостта

При изграждането на крепостта са регистрирани два строителни периода. Първият по времето на "тъмните векове" в Югоизточна Европа през 12-9 век преди Христос. Първото крепостно съоръжение заема най-горната, сравнително по-равна част от билото. Като източна стена се използва скалната пропаст, висока около 100 м. Укрепената площ е приблизително 0,7 декара.  Имало е светилища и жилищна част в крепостта.
Вторият етап от съществуването на крепостта е свързан с изграждането на нова, външна стена по западния и северния склон, дълга 120 метра, от която са разкрити 85 метра. Втората стена е висока 3 метра. Над нея вероятно е имало дървена ограда палисада.
Продължете с нас разходката във Втора част крепост Градище, Гела

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...