27 January 2014

Троянски манастир "Успение Богородично"

Троянски манастир, църква "Успение Богородично"
 Съдбата отново ни доведе тук след доста години в Троянски манастир "Успение Богородично". Още със слизането от колата виждаме, че има ремонтни дейности в манастира. Въпреки това е отворен за посещения. 

Манастирът се намира на 10 километра от Троян по посока село Черни Осъм, непосредствено до Орешака по поречието на река Черни Осъм. Предполага се, че е възникнал в началото на XVII век. Сведения от една изгубена история съобщават, че негов основател бил неизвестен монах-отшелник, който първоначално построил около река Осъм малка дървена църква "Рождество Богородично".
Манастирът има два портала, в по-вътрешния двор е разположена църквата. По време на нашето посещение иконописите по стените се реставрираха. Загледахме се и осъзнахме колко време е нужно, за да бъде обработена стената, изрисувана отново и реставрирана. 
Едно от най-големите богатства на манастира е иконата на Света Богородица изрисувана с три ръце. Пред нея винаги може да видите хора, които се редят за да отправят молитва и след това да запалят свещ.
Втората порта на манастира
Непосредствено до стената на църквата беше нацъфтяло това красиво цвете, което на нас е известно като закум. Сред листенцата му забелязахме зелен скакалец. Красота!
Видели табелите отвън за забрана за снимки, носим апарата и си позволяваме да заснемем само цветето, до момента, когато послушник от манастира ни пита от къде сме и започваме разговор. Тогава той ни дава разрешение да щракнем по една обща снимка на църквата и вътрешността на манастира. Благодарим му! 
Църквата "Успение Богородично" е сторена в периода 1835-1837 година от майстор Константин от с. Пещера, Кюстендилско, на мястото на по-стара църква. Изписана е от Захари Зограф от Самоковската школа.
Двора на църквата и манастира
Влизаме в музея свързан с Васил Левски. Монасите от този манастир били смели съратници на Левски. Пазят се много вещи на Апостола и на монасите. Таксата за вход е  2 лева. Отворен е всеки ден от 9:00 до 17:00 зимата (19:00) часа.
Вижте още:

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...