19 December 2014

Дойранско езеро, Македония

 Дойранското езеро, Македония
След слънчевата Струмица, последна спирка в село Стар Дойран и Дойранското езеро.
Беше резервиран един ресторант, в който хапнахме сръбска плескавица и пийнахме македонска бира. Побъбрихме. Някоя и друга снимка вътре, за спомен, с компанията. Време да се разтъпчем край езерото. Беше доста ветровито. Във водата се виждаха малки вълни, които ни напомниха малко за морето и отминалото лято. Елате с нас на разходка по брега на Дойранското езеро.

Хапнахме и пийнахме
Завъртаме фотоапарата  към всички посоки. Искаме да попием повече от атмосферата и красотата на мястото.
Малко за езерото: "Дойранското езеро е от групата на егейските езера, разположено в Югоизточна Македония, разделено между Република Македония и Република Гърция. 
Площта му е 43,1 km2, от която на територията на Македония са 27,3 km2, а на Гърция 15,8 км2. 
Това е относително ниско езеро с надморска височина от 148 метра. Езерото има заоблена форма, с дължина север–юг от 8,9 km и с най-голяма ширина от 7,1 km. Езерото не е много дълбоко, като най-голямата дълбочина е 10 m.
В Дойранското езеро се вливат голям брой притоци, като Сурловската река, река Ханджа, която събира водите от Беласица, а също и суплакустриските извори, които се намират на югоизточната страна на езерото.
Около езерото от страната на Република Македония са разположени селата Николич, Нов Дойран, Стар Дойран и Сретеново, а от гръцка страна - село Дойран. 
През 2009 година езерото възстановява 3 метра от загубеното си равнище, след като 20 години е застрашено от екологична катастрофа заради спад на водите. През 2013 година нивото на Дойранското езеро е на най-високото си ниво за последните 10 години, което създава условия за добър плаж и съответно привлича много туристи. Дойранското езеро привлича голям поток от туристи и заради лековитата си кал и цъфтежа на богатите на йод водорасли алги, които превръщат водата в лечебна за редица заболявания." изт. Уикипедия
Слънцето се опитваше да пробие облаците. Не успя. Скри се постепенно зад планината.
 Стар кей, на който лично ние се осмелихме да стигнем до носа...
 В далечината виждаме патици....

 Поглед към селото...
Купуваме по малък сувенир от Дойран и сме в автобусите. Часът е 6 и вече сме на път към дома. Прекрасни спомени от Македония и от прекрасната компания! До скоро!

Ако сте пропуснали:

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...