12 May 2015

Фотински водопади, с. Фотиново, планина Родопи

Фотински водопади, с. Фотиново, планина Родопи
Днес сме на водопадите при село Фотиново, община Батак. Заповядайте на нашето пътешествие!
Края на месец април. Еднодневна екскурзия с приятели. Спираме за малко в Пещера и разглеждаме крепостта "Перистера". След около час тръгваме за село Фотиново. Стигаме до кметството в селото и оставяме превозното средство. Предстоят  ни около 3 километра преход до водопадите. Слизаме по стълби, които са между кметството и стара църква. Има указателни табели, които улесняват туриста за посоката. В селото, макар и останали малко жители, когото и да попитате, ще ви упъти, ако нещо се объркате.
Вече сме извън селото. Половината от пътя река Фотинска се намира вдясно от нас. Правим няколко снимки по време на прехода до водопадите.
Минаваме край дървен мост и във височината виждаме заслон. Пътят ни продължава по течението на реката, която остава вдясно от нас.
Правим снимки на пътя останал зад нас и пред нас.

Стигаме до един дървен мост, който е по-голям. Можехме да стигнем до тук, ако бяхме с по-восоко проходима кола. Преминаваме през него. От тук вече реката минава от лявата ни страна.
Спокойно е. В началото говорехме всички. Вече групата се е разделила и сме по двама трима. Все по-често се заслушваме в звуците около нас- реката, птиците, вятъра...
Пред нас се появява табела. На нея виждаме информация за две еко-пътеки, на които крайната цел са водопадите.

Отбиваме вляво. Има беседка. Пред нас са две табели - за първи водопад и за 2-ри и 3-ти водопади.
Слизаме към първия.
За съжаление все още е кално. Само до преди няколко дни времето беше дъждовно и пролетното слънце не е успяло да изсуши тук в планината. Внимаваме при слизането.

Стигаме до малка площадка, от която виждаме първия водопад - най-горния от трите.
По-смелите, слизат до самата вода. Слизането до нея е още по-стръмно и кално.
Проследявам пътя на водата...
... отправяща се към втория пад на водопада.
След слизането ни предстои изкачване.
На някои места са запазени все още стълбите, но има доста места, на които вече ги няма. Времето в планината не прощава. Само до преди две седмици тук всичко беше скрито под голяма снежна покривка.
Сега се отправяме към вторите водопади.
В гората виждаме много паднали дървета. Някои от тях са на самата пътека. Налага се да прескачаме големите им стволове. Това затруднява някои от нас още повече, но преживяването е страхотно.
 Реката и дървено мостче, през което ще минем, за да стигнем до водопадите отново.
Стигаме до две табели, сочещи за общ изглед към трите водопада и за вторите два.
Чудесно е, че има такива табели. Това прави туриста спокоен за пътя, по който върви. Минаваме покрай скали, за които се залепяме и държим здраво, тъй като под нас има височина към реката. Внимателно минаваме през този тесен участък...
Вече сме на вторите водопади.

Фотински водопади - 2-ри и 3-ти пад.


Заради тези снимки правя подхлъзване върху мократа скала. Късмет! Успях да опазя и себе си, и апарата.... Оставям на професионалистите останалата част за екстра снимки от това красиво място. Наслаждавам се на водата. Правим кратка почивка, преди да направим последното изкачване, за да видим трите водопада на веднъж.
.
Вече сме на последната точка от целта - Фотинските водопади от панорамна скала - трите пада.
Хапваме по баница с локум. Наслаждаваме се на водата пред нас. Запечатваме спомени от тук на камера и в съзнанието. Усещането е невероятно. След повече от час вървене пеша, изкачвания и слизания, сме възнаградени. Пожелаваме и на вас да посетите това място!
Очаква ни по-трудната част от пътя. Вече сме уморени. Оказа се, че обратния път, за някои  отне  около час и половина. Но заредени с красиви гледки и емоции стигаме до колата.
На връщане запечатваме последна гледка от тук - римски мост на река Фотинска.
До скоро!

1 comment:

Из България said...

Мястото е изключително красиво и живописно. Чудесни снимки!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...