16 May 2015

Мазаковата къща, Карлово

Мазакова къща, Карлово - етнографска експозиция към историческия музей
Карлово - градът на Апостола на свободата- Левски. Разхождаме се из улиците на града. След разходката ни в новата част се отправяме към стария град. Забелязваме тази къща и виждаме табелата, която стои от страни на втория етаж: " Дом на големиять карловець свещеноикономь Христо попь Василевь - народен будител и мъченикь за свободата (1818-1877)". Спускаме се надолу и виждаме, че портата е отворена. От жълтата табела разбираме, че това е Мазаковата къща, която е филиал на историческия музей в Карлово и в нея се намира постоянна етнографска експозиция.  Отворена е за посетители всеки ден от 8-17 часа с обедна почивка 12-13 часа. Телефон за връзка -0335-94728. Влизаме в двора.

Малък двор, ограден от всякъде със довар или къщи и малка цветна градина. Спокойно и тихо.
 Влизаме в къщата. Посреща ни уредникът на музея. Приветлива дама, която ни разказва история, показва ни експонатите и споделя знанията си. 
Разбираме, че къщата е архитектурен и исторически паметник на културата. Строена е през  19 век през епохата на Възраждането. Къщата има характерен кафяв цвят, с много украси. Вътре правят впечатление дървените тавани, стаите и подредеността. Къщата, както вече споменахме е била собственост на Христо попь Василевь, който е бил сподвижник на Васил Левски, обесен е през 1877 в Пловдив. В дома си прави първото девическо училище в Карлово. Той е бил учител, свещеник, преводач...
Къщата носи името Мазакова на името на зетя на Христо попь Василевь - Стефан Мазаков, който е бил опълченец и депутат след Освобождението.


 
Имаме още много да видим от Карлово. Препоръчваме ви Мазаковата къща! До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...