12 May 2015

Крепост "Перистера", Пещера

Крепост "Перистера", Пещера
Крепостта "Перистера" се намира в град Пещера на хълма "Св. Петка". Лесно може да стигнете до нея. Още с влизането в града виждате кафяви табели насочващи към крепостта.
Крепостта "Перистера" е паметник на античното и средновековно културно наследство на България. Представена е като ранно-византийска крепост от 6 век.
Намираме се на входа. Има такса от 4 лева за възрастни и 2 лева за ученици и пенсионери.
Изкачваме се по стълбите към хълма с крепостта. Всичко е в зелено, люляка е цъфнал...
Влизаме  в единствената напълно завършена постройка от крепостта - югоизточната кула-църква. На първия етаж в земята, покрити с прозрачни капаци виждаме долиумите - античните хладилници. Има табела, от която четем, че долиумите са над 80 броя, с различни размери и форми. За всеки долиум е била изработвана самостоятелна пещ. В тях се е съхранявала прясна вода, житни култури и храна. Върху повечето съдове има вписан кръст с квадрат, а на някои се чете и думата Амин. 


 На втория етаж има доспехи и оръжия от  епохата на средновековието - позволено е да си направите снимки с тях.
Поглеждаме към Пещера от кулата. Красив и зелен град в полите на Родопите.
На последния етаж има доста табели, в които получаваме подробна информация за крепостта, за разкопките, за проекта, по който е реставрирана и разбира се многото находки като монети и керамични съдове, които в момента са в историческия музей на града.
Излизаме от двете страни на кулата и отправяме поглед към крепостната стена и стоящата в североизточната част кула - базилика.
След това към вътрешността на крепостта.


Разхождаме се по алеите, които са в близост до стените. Виждаме скалата с гълъба и четем легенда, че в тази скала е вселен духът на тракийска девойка Перистера. В превод името означава гълъб.

Излизаме през втората порта на крепостта...
Виждаме таран, на който върха е с форма на глава на овен.
Заобикаляме отвън крепостта и влизаме отново в нея.
Една от кулите...
Крепостната стена е дълга 253 метра. По нейното протежение има 28 помещения, които са служили за складове, работилници или жилища на войниците, охранявали цитаделата. Откритите делви са с различна височина и вместимост - една част от тях са изложени край стените.
Поглед към базиликата - средновековен храм, в който воините са отправяли своите молитви и благодарности към Бога.
Време е да тръгваме! Последна снимка на всички от екскурзията и напред, към Фотинските водопади!
Препоръчваме ви крепостта, посетете я!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...