08 April 2017

Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" lopushanski_manastir

Църквата, Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"
 Лопушанският манастир е разположен в чипровския дял на Стара планина на 300 м. надморска височина в долината на река Дългоделска Огоста, между селата Помеждин, Меляне и Георги Дамяново (до 1958г. с. Лопушна). Манастирът отстои на 21 км. от Монтана, на 30 км от Берковица и на 55 км западно от Враца.

 До Лопушанския манастир се стига по пътя от Монтана за гр. Чипровци, като се следва отбивката за с. Георги Дамяново.
 Малко история: "На мястото на сегашния Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча" някога е имало друг, построен още през Второто българско царство и впоследствие напълно разрушен по време на турското нашествие. До възстановявянето на манастира в средата на 19в., няма никакви сведения за неговата дейност, освен че няколко пъти е бил опожаряван и разграбван.
В периода 1850-1853г. Лопушанският манастир е възобновен от чипровските монаси Дионисий, Герасим и Гедеон. Тогава била изградена и днешната съборна църква, жилищния корпус, дворната порта, оградата и дворната чешма. Автор на всички тези сгради и съоръжения бил майстор Лило, основоположник на една от най-значимите Възрожденски строителни школи - Славинската.
През Възраждането в Лопушанския манастир е действало килийно училище, а обителта е била средище на националноосвободителните и църковните борби. Манастирът се превръща в любимо място на Иван Вазов и по време на пребиваването си там той създава част романа си "Под Игото".
През 1989г. Лопушанския манастир е реконструиран, след като северното крило било застрашено от срутване. Основната заслуга за това е на тогавашния игумен архимандрит Амвросий, като по негово време се издига нова жилищна сграда с два красиви резбовани чардака."
Олтара на голямата църква
 За съжаление нашето посещение беше само за час в горещ юлски ден на 2016. Спомените ни са основно от снимките... Имаше кръщене и нямаше как да останем за по-дълго... Но си заслужава да посетим отново това място. До скоро!
Двора на манастира


Гълъби

Параклиса и аязмото на манастира



параклиса

вътрешността на параклиса

аязмото на Лопушански манастир "Св. Йоан Предтеча"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...