09 April 2017

Плевен, Музей на виното и парк "Кайлъка" Pleven muzei wine park kailyka

Плевен, Музей на виното и парк "Кайлъка"
През 2008г. се открива първият Музей на виното в България в град Плевен. Музеят се намира на 7 км от града. Разположен е в пещерно образувание в Национален парк „Кайлъка”. Като в началото пещерата е била много малка до периода 1948-50г., през който ген. Иван Винаров я оформя във формата на Георгиевски кръст за храброст с идеята да се превърне в музей на руската бойна слава. Но заради високата влажност в пещерата (85%) тя се оказва непригодна за съхраняване на исторически артефакти. След това дълги години пещерата пустее, но благодарение на публично-частно партньорство през 2008 г. се открива първият в България Музей на виното. Той предлага на своите посетители четири обособени зали с различно предназначение, обзаведени с автентични дървени мебели.
Първата зала представлява предверието на самата пещера, където е разположен и магазинът за вина, както и фотографии, разкриващи панорама на стария Плевен. Тази зала носи и историята на виното, като тук е изложен и старинен съд, използван в миналото от скромните последователи на Дионисий за мачкане на гроздовата каша.


Във втория лъч е разположена Малката дегустационна зала, която, въпреки че може да посрещне по-малък брой гости, именно  тук се усещат благоприятните условия на пещерата за съхранение и зреене на вино в бъчви – високата влажност, ниската температура (17 ⁰C) и липсата на естествена светлина. Въпреки това бъчвите не са пълни с вино, да не забравяме че се намираме в музей, а не винарска изба. Но трябва да се признае, че за да се осигури това автентично преживяване на посетителя са необходими много усилия за съхраняване на мебелите при тези неблагоприятни за тях условия.


Третият лъч е Историческата зала, където посетителите се запознават с развитието на лозарстовото и винарството в този район от древността до наши дни. Тук от беседата с учтивата ни уредничка научаваме, че Бохотското съкровище (намерено край с. Бохот, Плевен през 1929 г.) е уникално с това, че е единственото открито тракийско съкровище, което се състои от еднакви съдове. Така още веднъж можем да се насладим (макар и чрез снимки и копия) на изяществото на траките в правенето на съдове за вино. Един от тези съдове ни загатва, че може би траките са владеели изкуството на купажиране на виното. Този съд е част от Вълчитрънското златно съкровище и представлява три вдлъбнати скачени съда, всеки от които е съдържал различен вид вино.(източник текст Wine Tours Bulgaria)







Работното време на музея е всеки ден от 11:00 до 19:00 ч. От октомври до март музеят работи с предварителна заявка, за по-специални случаи е необходимо да направите също предварителна заявка. Тел.: +359 887 73 15 37; winemuseum@mail.bg
Ето и красотата наоколо на парка Кайлъка.



Опиянени от виното, заситени от вкусната риба и изучили зеления скакалец приключението ни до Плевен приключи. До скоро!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...