17 July 2021

Да обиколиш стените на град Хисаря с колело / Hisarya fortress walls

 Ноемврийско прохладно утро. През нощта валя и имаше мъгла в Хисаря. Към 7 часа решихме да излезем на разходка. В хотела ни имаше колела, с които да обиколим по-бързо града. Нащата цел беше да видим стените, които са изградени по времето на римския император Диоклециан (293 г.)

Да видиш стените на град Хисаря на колело

Елате с нас. Идеята с колелата дойде спонтанно, когато ги видяхме пред хотела ни. Така спестихме време, а и можахме да по спортуваме.


Стените на римския град Диоклецианополис, Хисаря
Благоприятният климат и минералните води са привлекли хората по тези места от най-дълбока древност. Тук е съществувало праисторическо селище още от V в. пр.н.е. и по-късно тракийско селище от ІV-ІІІ в. пр.н.е. Селището преживява най-големия си разцвет през римската епоха. През 293 г. император Диоклециан му дава статут на град и оттогава започва неговото укрепване с масивни крепостни стени и изграждане на обществени сгради, бани, улици. Става третия по големина град в провинция Тракия. По своята запазеност и оригиналност укрепителната система на римския град Диоклецианополис се нарежда на едно от първите места в Европа.


Крепостната стена е с дължина 2327 метра и на места достига височина до 11 метра, а южната крепостна порта, известна като „Камилите”, се извисява на 13 метра. Градската архитектура на древния град е съсредоточена в днешния парк “Момина сълза” на Хисаря. Тук се намират най-голямата представителна обществена сграда (резиденция), термите на площ около 2000 кв. м и амфитеатърът. 





Територията на града, която се намира в пределите на някогашната крепост, с всички запазени паметници на културата (крепостна стена, амфитеатър, обществени сгради, християнски базилики, казармени помещения, вили, терми и римска гробница), е национален археологически резерват „Диоклецианопол“.
Името „Хисаря“ означава „крепост“ на турски. В Археологическия музей в града могат да бъдат разгледани находки от археологическите разкопки, провеждани в Хисаря, както и макети на амфитеатъра, жилищна сграда, раннохристиянска базилика и южната порта “Камилите”.
Порта от римския град Диоклецианополис, Хисаря


Стени, достигащи до 13 метра, 4 величествени порти, 44  отбранителни кули – това са сухите факти, стоящи зад впечатляващата крепост на Диоклецианопол, част от която и днес може да бъде видяна в Хисаря.
Най-оригиналното съоръжение в Диоклецианопол са римските терми, които по своята функционалност може да се конкурират с най-модерния и луксозен спа център. Термите на Диоклецианопол са едни от малкото запазени до днес римски бани на Балканския полуостров и в света въобще. 
Като истински град Диоклецианопол може да се похвали и с амфитеатър, в който редовно се провеждат спортни състезания и борби с животни. 


Термите на римския град Диоклецианополис, Хисаря

Влиянието на Диоклецианопол като притегателен център на Балканите личи и по друг факт, документиран от историята. Градът с термите е посочен като третото по важност място в римската провинция Тракия, нареждайки се непосредствено след Филипопол (Пловдив) и Берое (Стара Загора).
С настъпването на християнството в Европа през IV век в Диоклецианопол се построяват десет базилики, типични представители на раннохристиянската архитектура. 
Запазвайки функциите си на административен, търговски и културен център, Диоклецианопол става и седалище на епископ. Това още повече допринася за разпространението на новата вяра по българските земи.
При обиколката си посетихме и археологическия музей. Елате и го вижте с нас!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...