06 December 2008

Велико Търново - Царевец

Велико Търново - старопрестолния град на България. Известен с крепостта "Царевец" и многото църкви в града и околността. Имах възможността да посетя крепостта през юни 2008. Началото на лятото. Разхождах се и се радвах на скритата история тук. Разходете се с мен из Царевец. Казано е много за него... Аз просто искам снимките да говорят. Приятна разходка!
Крепостта "Царевец"Главен вход на крепостта
Първата порта

Трета порта на главния вход
Средновековна българска сграда със складово съоръжение (XII-XIV век)
Църква "Свети Димитър" (12 век) - погледната от крепостта
Църквата “Св. Димитър” в град Велико Търново се намира под североизточния склон на Трапезица,на десния бряг на р. Янтра. Тя е най-старата средновековна търновска църква. Свързана е с обявяването на въстанието на българите през 1185 г. под ръководството на болярите Петър и Асен за отхвърляне на византийското владичество. След успешния край на въстанието и възстановяване на българската държава църквата вероятно става царска. Тук са коронясани първите владетели от Асеновата династия - Петър, Асен, Калоян. Малко по-късно в края на XVII или началото на XVIII в., към църквата бил създаден и манастир.Легендата разказва че, двамата търновски боляри Асен и Петър разгласили, че покровителят на Солун, войнът-мъченик св. Димитър е напуснал своя град и прочутия си храм и е дошъл в Търново, за да помогне на българския народ да се освободи.
Царевец
Двореца
Патриаршията
Двореца
Патриаршията
В двореца - подземие
Изход от двореца. Продължаваме към лобната скала.
Една от много църкви в самата крепост - Църква Nо 4
Водохранилище
Общ излед
Лобна скала
Раставрирани стени на крепостта
Църква Nо 14
Общ изглед
Църква Nо 10
Стълби към патриаршията
Малка порта
Изглед към крепостната стена от малката порта
Църквата " Св. Четиридесет мъченика" и река Янтра
Църквата “Свети 40 мъченици” в град Велико Търново е построена, украсена и стенописана по заповед на цар Иван Асен II и посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230г. над епирския деспот кир Теодор Комнин, след което владенията на България се разширяват до Егейско и Адриатическо море. През XIII-XIV век, тя е била една от най-хубавите и най-богати църкви на манастира, наричан “Велика лавра”. В църквата се намират едни от най известните паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Педесто от времето на хан Крум.Омуртаговата колона е известна надписа на сентенцията „Човек дори и добре да живее умира и друг се ражда…”. Една от интересните находки е намереният златен пръстен на български владетел с който е подпечатвал документите си с него. В църквата са били погребвани царски особи и пазени мощите на светци. Днес в един от мраморните саркофази почиват костите на забележителния български цар Калоян.
Църквата на града - снимана от Царевец
Паметник на независимостта на България - 22 септември 1908 г.
Балдуиновата кула
На път към изхода на крепостта
Търновски университет от към крепостта
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...