06 December 2008

Велико Търново - Царевец

Велико Търново - старопрестолния град на България. Известен с крепостта "Царевец" и многото църкви в града и околността. Имах възможността да посетя крепостта през юни 2008. Началото на лятото. Разхождах се и се радвах на скритата история тук. Разходете се с мен из Царевец. Казано е много за него... Аз просто искам снимките да говорят. Приятна разходка!
Крепостта "Царевец"



Главен вход на крепостта
Първата порта

Трета порта на главния вход
Средновековна българска сграда със складово съоръжение (XII-XIV век)
Църква "Свети Димитър" (12 век) - погледната от крепостта
Църквата “Св. Димитър” в град Велико Търново се намира под североизточния склон на Трапезица,на десния бряг на р. Янтра. Тя е най-старата средновековна търновска църква. Свързана е с обявяването на въстанието на българите през 1185 г. под ръководството на болярите Петър и Асен за отхвърляне на византийското владичество. След успешния край на въстанието и възстановяване на българската държава църквата вероятно става царска. Тук са коронясани първите владетели от Асеновата династия - Петър, Асен, Калоян. Малко по-късно в края на XVII или началото на XVIII в., към църквата бил създаден и манастир.Легендата разказва че, двамата търновски боляри Асен и Петър разгласили, че покровителят на Солун, войнът-мъченик св. Димитър е напуснал своя град и прочутия си храм и е дошъл в Търново, за да помогне на българския народ да се освободи.
Царевец
Двореца
Патриаршията
Двореца
Патриаршията
В двореца - подземие
Изход от двореца. Продължаваме към лобната скала.
Една от много църкви в самата крепост - Църква Nо 4
Водохранилище
Общ излед
Лобна скала
Раставрирани стени на крепостта
Църква Nо 14
Общ изглед
Църква Nо 10
Стълби към патриаршията
Малка порта
Изглед към крепостната стена от малката порта
Църквата " Св. Четиридесет мъченика" и река Янтра
Църквата “Свети 40 мъченици” в град Велико Търново е построена, украсена и стенописана по заповед на цар Иван Асен II и посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230г. над епирския деспот кир Теодор Комнин, след което владенията на България се разширяват до Егейско и Адриатическо море. През XIII-XIV век, тя е била една от най-хубавите и най-богати църкви на манастира, наричан “Велика лавра”. В църквата се намират едни от най известните паметници – Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Педесто от времето на хан Крум.Омуртаговата колона е известна надписа на сентенцията „Човек дори и добре да живее умира и друг се ражда…”. Една от интересните находки е намереният златен пръстен на български владетел с който е подпечатвал документите си с него. В църквата са били погребвани царски особи и пазени мощите на светци. Днес в един от мраморните саркофази почиват костите на забележителния български цар Калоян.
Църквата на града - снимана от Царевец
Паметник на независимостта на България - 22 септември 1908 г.
Балдуиновата кула
На път към изхода на крепостта
Търновски университет от към крепостта

2 comments:

Unknown said...

Страхотна разходка. Последно посетих Велико Търново миналата година. За жалост времето не беше хубаво но красотата на Царевец беше непокътната.

Анастас

Дамски парфюми said...

Много красива крепост, може би една от най-запазените във България, който не е ходил там може само да съжалява.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...