14 October 2010

Казанлък - музей на розата

Музеят е създаден през 1984 г. с част от фондовете на Исторически музей „Искра”, събирани и обработвани през годините от 1901 насетне. Огромна заслуга за неговото богатство имат основателят на музей „Искра” Петър Топузов, Димитър Чорбаджийски - Чудомир и Стефка Дончева-Крачанова. Експозицията на музея е разположена в три основни зали, където са показани: оригинални снимки и документи за развитието на розопроизводството през Възраждането и в началото на 20 век; инструменти за обработка на розовите градини, съдове за съхранение и износ на розово масло и розова вода; историята на българските розотърговски къщи; материали, свързани с историята на Института по розата и съвременното розопроизводство. Музеят на розата се радва на изключителен интерес от български и чужди туристи.

Местонахождение и достъп: 6100 град Казанлък, ул. „П. Р. Славейков” № 8 (старата сграда на Института по розата), 15 мин. пеша от центъра на гр. Казанлък, 5 мин. с автомобил.
Везни
Уред за розово масло

Работно време:
Летен сезон (10 май – 31 октомври): от 9.00 до 17.00 ч.;
Зимен сезон (1 ноември – 9 май): по заявка на тел. 0431/ 6-37-62
Беседа: Специалист от музея, на български – 5 лв, на английски/френски – 15 лв
Цена за вход : За възрастни - 3 лева, за учащи - 1 лев Контакти: Тел.: 0431/ 6-40-57 (1)

2 comments:

Living In Williamsburg Virginia said...

What an interesting and unusual museum.

Darryl and Ruth : )

Lio Popov said...

This is a museum for bulgarian roses. The roses oil and parfum. :) Glad I could introduce you to this place. Welcome to Bulgaria!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...