19 May 2009

Златоград - центъра на града

След като се разходите в архитектурната част на Златоград е хубаво да стигнете и до същинския център на съвременния град. Ето няколко кадъра от него.
Общината и площада
Златоград-център

Общината - Златоград
Народно читалище
Център-площад-Златоград
Паметника на Дельо войвода
За Дельо войвода са създадени много предания и легенди. Според тях младежът Дельо се отличава от другите с необикновения си ръст и учи популярната в Даръдере(днешен Златоград) професия - шивашкия занаят. Той има три сестри, които завоевателите решават да потурчат. За да спаси вярата и честта им, юнакът сбира дружина и започва да мъсти на насилията, извършвани от османските чиновници над българите. Епосът за него напомня на заподноевропейските приказки за Вилхем Тел и Робин Худ, борещи се за свободат и правда. Вероятно към народния образ на Дельо се добавят и подвизите на други герои, чийто имена са неизвестни.
Легендата говори че коршум не го лови. Само лят от сребро коршум може да го убие. И то от собственото му сребро. Веднъж враговете успяват да откраднат от кесията му няколко монети. От тях изливат куршум, с който на Велики петък го рпострелват. На паметника долу - Дельо е изправен в целия си ръст и е прегърнал своята любима, която била с мюсюлмянска вяра.

Дельо войвода - паметник в Златоград
Двете реки на Златоград: Аламовска и Голяма река - сливащи се на една от снимките.
Реките на Златоград




Паметник в памет на загиналите през войната 1912-1913 година

Паметник на загиналите през войните (1912-1913)
Още от Златоград:

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...