13 July 2009

село Егълница, област Перник

Село Егълница се намира в община Ковачевци на 32 км от град Перник и на 13 км от Земенския манастир (град Земен). Пътувайки от София, минавате през Перник и Радомир и след това има отбивка за град Земен. Пътят ни минава през селата Негованци и Егълница. В село Егълница се спряхме, заради щъркелите, които са направили на стълба до пътя гнездо пред кметството на селото. Оказа се, че в това село се намира много интересна църква.


Щъркели в село Егълница

Църквата „Свети Симеон Стълпник“ в село Егълница се намира зад кметството. Има много особена архитектура и е запазила автентичността си. Обиколих я от всякъде. За съжаление беше затворена.

Ето малко за светеца, на когото носи името църквата:
Според житието преподобният Симеон Стълпник е роден през 357 г. в Мала Азия в семейство на бедни и благочестиви християни. Детските и юношеските години прекарва като пастир на чужди стада. На 18-годишна възраст постъпва в манастир и не след дълго се усамотява в една трудно достъпна пещера.

Заживява като пустинник и се отдава на пост и молитви. Благ и смирен, той се плашел от човешките похвали, отклонявал ги от себе си, за да не се възгордее и решава да изгради стълп - кула, и там, на върха в тясна килия да живее, та посетителите да не го смущават, да остане сам в смирението си. Колкото повече поклонници идвали и искали да го видят, толкова по-високи стълпове издигал.

Към неговия стълп идвали богати и бедни, силни, слаби, учени и неуки за съвест и утеха, които поучавал на закона Господен, молел се за болните и те получавали изцеление. Свети Симеон прекарал на стълпа няколко десетки години. Затова е наречен Стълпник. През 460 г. на 103-годишна възраст блажено умира.

Църквата празнува този ден и в памет на неговата майка св. Марта.
В много краища на традиционно земеделска България за начало на новата година смятали Симеоновден - 1 септември, когато започват есенната оран и сеитба. Свети Симеон Стълпник е почитан от народа като покровител на земеделието.

Църквата „Свети Симеон Стълпник“ - входа


Камбанарията в двора на църквата
Камбанарията на Църквата „Свети Симеон Стълпник“ в село Егълница

Гробове в двора


Паметник на загиналите от различни войни в село Егълница и кметството.

Паметник на загиналите от различни войни в село Егълница и кметството

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...